eur:
404.57
usd:
374.19
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Obama lesz az új amerikai elnök - a nap legfontosabb hírei

Barack Obama nyerte az amerikai elnökválasztást; az előzetes adatok szerint 136 millióan szavaztak, ez 64,1 százalékos részvételi arányt jelent, ami 100 éves rekord. Az összesített adatok szerint Barack Obama a voksok 52 százalékát kapta.

A politikus első beszédében úgy fogalmazott: győzelmével a változás megérkezett az Egyesült Államokba. John McCain elismerte vereségét, és gratulált ellenfelének, egyben emlékeztetett arra: Barack Obama személyében az országnak először lesz afroamerikai elnöke. George Bush amerikai elnök szintén gratulált leendő utódjának.

Világszerte üdvözölték az eredményt

Világszerte üdvözölték, hogy Barack Obamát választották az Egyesült Államok elnökévé. Nicolas Sarkozy, az unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfője hangsúlyozta: az illinois-i szenátor megválasztása nagy reményeket kelt Európában és azon túl is. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is gratulált az amerikai demokratapárti jelölt győzelméhez. Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke meghívta Barack Obamát, hogy mondjon beszédet az uniós képviselőtestület előtt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány és a magyar nép nevében hivatalos levélben gratulált Barack Obama győzelméhez.

Gyurcsány: A nacionalizmus megfertőzte a szlovák politikát

A magyar miniszterelnök azt kérte Robert Fico szlovák kormányfőtől, hogy határozottan és egyértelműen vizsgálják ki a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történteket, és erről tájékoztassák a magyar felet. Gyurcsány Ferenc a visegrádi négyek varsói kormányfői találkozóján azt mondta: az események kapcsán nem tud másra gondolni, mint hogy a nacionalizmus mára megfertőzte a szlovák politikát. Szombaton a dunaszerdahelyi stadionban a Slovan Bratislava elleni mérkőzés alatt kommandósok hatoltak be a Magyarországról érkezett szurkolók szektorába. Összesen 50 ember sérült meg, köztük magyar állampolgárok.

Csütörtökön részleteket tudhatunk meg az IMF-hitelről

Csütörtökön nyilvánosságra kerülhet a Nemzetközi Valutaalap hiteléről szóló szándéknyilatkozat szövege - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett azt mondta: a kormánytagok a kabinet ülésén már megismerhették az IMF-szándéknyilatkozat részletes tartalmát. Hozzátette: nem a szerződés lesz nyilvános, hanem egy 8 oldalas levél, amit Veres János pénzügyminiszter és Simor András jegybankelnök már aláírt.

Januártól jönnek a regionális egészségpénztárak

Januártól hét regionális egészségbiztosítási pénztár működik majd a jelenlegi 19 megyei pénztár helyett - közölte az egészségügyi miniszter a kormányülés után. Székely Tamás azt mondta: az új rendszerben is egyetlen biztosító működik és az az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lesz. Kiemelte: az egybiztosítós rendszer azt jelenti, hogy a biztosítottak továbbra is egy helyre fizetik be a járulékokat, és ez az egy pénztár rendelkezik majd a 19 megyei helyett 7 regionális központtal.
Az M6-os 2010-re készül el

Várhatóan 2010 tavaszára elkészülhet az M6-os autópálya Pécsig - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára. Puch László az autópálya Dunaújváros-Szekszárd közti szakaszának alapkőletételén Dunaföldváron azt mondta: a kivitelezőkkel közös érdek, hogy a 2010-es határidőre elkészüljön az autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti, 65 kilométeres szakasza.

Közmunka-program: 26 ezer emberen segíthet

Az idén 26 ezren jutottak, illetve jutnak foglalkoztatási lehetőséghez a 12 és fél milliárd forint értékű közmunka-programban - mondta a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsának főosztályvezetője. Bálint Attila emlékeztetett: az idei utolsó közmunka-program december elsején indul, és 10 ezer állástalan ember két hónapos alkalmazását teszi lehetővé.

Komoly nehézségekkel küzd a BKV

Komoly nehézségeket okoz a főváros közlekedési társaságának, hogy jövőre biztosítani tudja saját működését. A világválság okozta nehézségekről Kocsis István, a BKV vezérigazgatója elmondta: a vállalat idén a második félévben jutott hozzá 4 és fél milliárd forintnyi hitelhez, de a pénzt csak egyetlen bank volt hajlandó a cég rendelkezésére bocsátani.

Leépítés a GySEV-nél

Tizenhárom százalékos létszámleépítésről döntött a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. Székely Csaba, a cég vezérigazgatója a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: a kényszerű intézkedésre azért van szükség, mert a pénzügyi válság miatt visszaesett az árufuvarozás.

Világzenei elismerés a Muzsikás együttesnek

Sevillában a Muzsikás együttes vehette át a műfaj legkiemelkedőbb előadóinak és együtteseinek járó elismerést az egyik legfontosabb világzenei vásáron, a Womexen. A Magyar Könnyűzenei Exportiroda tájékoztatása szerint a Muzsikás az első kelet-európai zenekar, amely megkapta az évente csak egy előadónak odaítélt díjat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 17:53
×
×
×
×