eur:
388.5
usd:
360.56
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sólyom László: legyen személyes 1956 ünneplése

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezésnek személyesnek kell lennie, mert csak ezzel menthetjük meg az ünnepet az általánosságoktól, így adhatunk a nagy jelszavaknak élő tartalmat - hangsúlyozta Sólyom László köztársasági elnök.

Az 1956-os forradalomnak sok hőse és mártírja volt - ők a történelem ismert részévé válhatnak, mert "az ünnep teljes fényéhez a halottakat is nevükön kell nevezni" - emelte ki az államfő az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 52. évfordulóján a Jutadombnál harcolt katonahősök emlékművénél tartott megemlékezésen.

Mint rámutatott, a szabadságharc szimbolikus része lett a Jutadomb is, a magyar honvédség egyetlen szervezett ellenállása a szovjet hadsereggel szemben.

Az államfő először a központi emlékműnél helyezett el koszorút, majd Nagy Imre, mártírhalált halt miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjánál rótta le kegyeletét.

Sólyom László ezt követően virágcsokrot helyezett el hét jutadombi katonatiszt sírjánál, valamint a forradalom vezető személyiségei - Gimes Miklós újságíró, Losonczy Géza politikus, újságíró, Maléter Pál volt honvédelmi miniszter és Szilágyi József volt miniszterelnökségi titkár - nyughelyénél.

A köztársasági elnök végül a 298-as parcellánál azokra emlékezett, akik mártírhalált haltak és ismeretlen helyen nyugszanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×