eur:
388.54
usd:
360.77
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Országszerte megemlékeztek az '56-os forradalom áldozatairól

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, valamint a szovjet megszállás kezdetére emlékeztek november 4-án országszerte a nemzeti gyásznap alkalmából.

1956. november negyedikén a szovjet tankok a Szélvihar-hadművelet keretében leverték az október 23-án kirobbant szabadságharcot. Az országban néhány helyen még egy hétig tartott a fegyveres ellenállás. A támadás hírére Nagy Imre még aznap menedékjogot kért a jugoszláv nagykövetségen. November 22-én a szovjet titkosszolgálat segítségével tőrbe csalták, és Romániába hurcolták.

A nemzeti gyásznapon az Országgyűlésben napirend előtt Szili Katalin házelnök azt mondta: Nagy Imre sorsa azt üzeni, hogy a pártérdeknél előbbre való a nemzet iránti hűség. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozza, hogy a mai függetlenségünk és szabadságunk az 1956-os forradalmároknak köszönhető. Orbán Viktor pártelnök és a Fidesz elnöksége a Terror Házánál gyújtott gyertyát.

A budapesti Hősök terén mindenki leróhatta tiszteletét az emlékmű feketébe burkolt és lyukas zászlóval díszített oszlopánál. A közjogi méltóságok, az '56-os szervezetek, a magyarországi egyházak és a diplomáciai testületek képviselői itt katonai tiszteletadással emlékeztek a mártírokra.

A köztársasági elnök a rákoskeresztúri Új köztemetőben, majd a hét jutadombi katonatiszt sírjánál, a 298-as parcellánál, valamint Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál és Szilágyi József nyughelyénél rótta le kegyeletét.

A Nagy Imre Társaság budapesti szervezete a volt jugoszláv, ma szerb nagykövetségen tartott megemlékezést. A Barankovics István Alapítvány, a Mindszenty Társaság, a KDNP, a Mindszenty Alapítvány és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Mindszenty József bíboros érsek emléktábláján helyezett el koszorút az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén.

A Fiumei úti Nemzeti Sírkertben is koszorúzást tartottak a 21-es Parcella Emlékmű Alapítvány, az 56-os Kegyeleti Bizottság és az Erdély Művészetéért Alapítvány szervezésében.

A Magyarországi Evangélikus Egyház emléktáblát avatott a budapesti evangélikus könyvesbolt falán Maléter Pál, a Nagy Imre-kormány evangélikus vallású honvédelmi miniszterének tiszteletére. Az 1956-os áldozatok emlékére szentmisét celebráltak az Élő '56 Tömörülés, a Mindszenty Társaság és a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportjának szervezésében.

Az ünnepségsorozat zárásaként este hat órakor a budapesti Kossuth téren kihunyt a forradalom lángja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×