eur:
388.95
usd:
360.64
bux:
68398.46
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fidesz: "halálos" a jövő évi egészségügyi költségvetés

A Fidesz "halálosnak" tartja a jövő évi egészségügyi költségvetést, mert szerinte emberéleteket követel majd az ágazatot érintő brutális megszorítás; erről Pesti Imre, az ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Kökény Mihály (MSZP) reagálásában azt mondta, az orvosok, az ápolók munkahelyét azon az áron kell megvédeni, hogy jövőre nem nő a fizetésük és nem kapnak 13. havi juttatást, és ezen intézkedések 30 milliárd forintot tesznek ki.

Pesti Imre úgy fogalmazott, "ez a költségvetés emberáldozatokat, emberéleteket fog követelni, ezért is mondjuk, hogy nem a jövő, nem az élet költségvetése, hanem ez a halálé" . Megjegyezte: Rácz Jenő egykori szocialista egészségügyi miniszter is arról beszélt, hogy a megszorítások miatt akár 5-6 évvel is csökkenhet a várható élettartam.

A fideszes képviselő szerint rendkívül súlyos, katasztrofális, már-már brutális megszorítás érinti az egészségügyet 2009-ben, hiszen a jövő évi költségvetés mintegy 100-130 milliárd forintot von ki az ágazatból.

Az MTI kérdésére Pesti Imre azt mondta, ez az összeg abból áll össze, hogy a 2009-es költségvetés nominálértékben 30 milliárd forinttal ad kevesebbet az egészségügynek, emellett a gyed révén 66 milliárdot vonnak ki, a jövőre tervezett 4,5 százalékos infláció pedig még mintegy 60 milliárd forinttal több költséget jelent majd.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz mennyi pénzt és honnan csoportosítana át az egészségügyi költségvetésbe, Pesti Imre közölte: Gyurcsány Ferenc hiteltelensége miatt Magyarország jelenleg 400-500 milliárd forint kamatfelárat fizet, ami a teljes magyar gyógyító-megelőző ellátás kétharmada. A megoldás a hitelesség visszaszerzése - tette hozzá.

Szerinte a jövő évi költségvetés a teljes egészségügyi finanszírozást lehetetlen helyzetbe hozza, aminek következtében egy év alatt megduplázódhat a kórházak adósságállománya. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kórházak 30 százaléka jelenleg is csődben van, és ez az arány drasztikus mértékben növekedni fog.

Pesti Imre megemlítette, hogy a háziorvosi rendszerből is elvonnak 4 milliárdot, vagyis amit a vizitdíjról szóló népszavazás után a kormány betett a rendszerbe, azt most vissza fogja venni. Emellett a költségvetés 22 milliárddal kevesebbet ad a járóbeteg-ellátásból, vagyis ezen a területen nem lesz fejlesztés a következő időszakban, valamint megszorítások érik a vérellátót, a mentőszolgálatot, dolgozók bérét, és a gyógyfürdőellátást is - sorolta az ellenzéki képviselő.

Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke reagálásában az MTI-nek azt mondta, az orvosok, az ápolók munkahelyét azon az áron kell megvédeni, hogy jövőre nem nő a fizetésük és nem kapnak 13. havi juttatást.

Kiemelte: a teljes egészségbiztosítási alap jövő évi természetbeni ellátásainak kiadása ilyen körülmények között is 2,5 százalékkal növekszik az ideihez képest. Kitért arra is, hogy a gyógyító-megelőző ellátások finanszírozására tervezett összeg mintegy egy százalékkal meghaladja az idei forrásokat. A szocialista szakpolitikus azt mondta, a gyógyító kasszában ilyen körülmények között több mint 730 milliárd forint van.

Arra a kérdésre, hogy a 13. havi fizetés kiesése és a béremelés elmaradása mekkora összeget tesz ki, Kökény Mihály 30-31 milliárd forint körüli összeget említett. A képviselő képtelen és minden alapot nélkülöző állításnak nevezte, hogy a büdzsé miatt 5-6 évvel csökkenne a várható élettartam.

Címlapról ajánljuk
Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Belenyúl az MNB az életbiztosításokba,  megnövelné a közvetítők számát a kormány

Belenyúl az MNB az életbiztosításokba, megnövelné a közvetítők számát a kormány

A következő hetekben bocsátja konzultációra etikus 2.0 koncepcióját a Magyar Nemzeti Bank, amelytől a túl magas költségmutatójú életbiztosítási termékek kivezetését, az értékesítési hibák felszámolását és az ügyfélérték növelését várja a jegybank. A kormány a sikeres lakásbiztosítási kampány után ráfordul az öngondoskodási piac és az agrárbiztosítások megújítására, előbbi felfuttatása érdekében a biztosítási közvetítők nagyobb fokú bevonását tervezi a pénztári piacon is. A biztosítók eközben arra számítanak, hogy jövőre már nem sújtja őket az extraprofitadó, és  megfogadja néhány további javaslatukat is a kormány, amelyek között egy családvédelmi életbiztosítás bevezetése is szerepel. Minderről a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetségének (MABIASZ) a konferenciáján volt szó hétfőn Visegrádon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×