eur:
390.62
usd:
364.34
bux:
68293.32
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gyurgyák János: 2009 sem a minőségi könyv éve lesz

A következő nem a felfutás éve lesz a minőségi könyvek számára - mondta az Osiris Kiadó igazgató-főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában. Gyurgyák János - akinek nemrég jelent meg a Magyarország története képekben című munkája - ennek ellenére bízik abban, hogy az emberek az elektronikai termékek helyett személyesebb ajándékot, például könyvet vásárolnak szeretteiknek karácsonyra.

A következő sem lesz a felfutás éve a minőségi könyvkiadásban Magyarországon - mondta az InfoRádiónak az Osiris Kiadó igazgató-főszerkesztője. Gyurgyák János hozzátette: az egykor nagy Osiris ma már kis kiadónak számít, és míg korábban volt olyan esztendő, hogy kétszáznál is több új kötetet dobtak piacra, idén alig negyvenet.

Gyurgyák János azt reméli, hogy idén karácsonykor az emberek inkább személyes ajándékkal, például könyvekkel lepik majd meg szeretteiket, nem pedig műszaki cikkekkel, bár az elemzések azt mutatják, hogy az ingatlan- és autópiac mellett a könyvpiacra is negatív hatással van a globális pénzügyi válság.

A magyar könyvpiac - fűzte hozzá az Osiris Kiadó igazgató-főszerkesztője - speciális terület, hiszen éves forgalmának egyharmada a karácsony előtti egy hónapban zajlik, ezért november közepén még egyetlen kiadó vagy kereskedő sem tudja, milyen évet zár, ez csak a következő esztendő januárjában derül ki.

Magyarország története képekben

Az Országos Széchényi Könyvtárban és a Nemzeti Múzeumban folytatott kutatása során, a hatalmas forrásgazdagság láttán fogalmazódott meg Gyurgyák Jánosban, hogy készülő kötetében nem elsősorban szövegben, hanem képekben mutatja majd be Magyarország történetét. Az Osiris Kiadó igazgató-főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: ezzel megfordította azt az uralkodó rendet, hiszen a történészek számára máig a szövegek a leginkább fontosak, a képekre inkább illusztrációként tekintenek.

Gyurgyák János hozzátette: könyvében az újdonság az, hogy a magyar történelmet nem politika-, hanem inkább társadalomtörténeti, a kor emberének mentalitását, mindennapjait igyekszik bemutatni. "Hangulati képet ad arról, hogy milyen volt az első vagy éppen a második világháború kora" - mondta.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×