eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Diákokat szállító busz karambolozott - a nap legfontosabb hírei

Egy 17 éves diák meghalt, 30-an pedig megsérültek reggel, amikor egy busz hátulról belerohant egy álló kamionba a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszafüred közelében, a 34-es számú főút 1-es kilométerénél.

Szabó Zita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a buszon főként diákok utaztak. Hozzátette: egy fiatal életveszélyesen, 14-en súlyosan, 15-en pedig könnyebben sérültek meg. Szólt arról is, hogy a balesetet valószínűleg az okozta, hogy a sofőr nem a látási viszonyoknak megfelelően vezetett. A menetrend szerinti busz Tiszafüredre vitte a diákokat.

Gazdasági csúcsot javasol a kormányfő

Gazdasági csúcsértekezlet összehívását javasolta a miniszterelnök az Országgyűlésben. Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában elmondta: a parlament gazdasági bizottságának keretei között kellene egyeztetni a válság hatásainak csökkentéséről szóló programokat és előkészíteni a szükséges döntéseket. Hozzátette: a tárgyalásokon a frakcióvezetők, a parlamenti pártok vezetői mellett a társadalmi partnerek, a munkavállalók és a munkáltatók, valamint a kamarák képviselői vennének részt. A miniszterelnök közölte: alapjavaslatként 1000 milliárd forintos válságkezelő-, gazdaságélénkítő csomagot mutatnak be. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője reagálásában úgy fogalmazott: a miniszterelnök mindenkit okol a kialakult helyzetért, csak saját politikáját nem. Szerinte a magyar gazdaság azért gyengült meg, mert rossz volt az a kormányzati politika, amelyet Gyurcsány Ferenc folytatott.

Jövőre 2,6 százalék lesz a hiány

Magyarország jövőre megfelel az euró bevezetéséhez szükséges államháztartási feltételnek azzal, hogy 2,6 százalékra szorítja le a GDP-arányos hiányt - mondta a pénzügyminiszter. Veres János expozéjában, a jövő évi költségvetési törvényjavaslat parlamenti általános vitájának elején elmondta: a kiadáscsökkentő lépések összességében mintegy 400 milliárd forinttal mérséklik a büdzsé ez év október elején beterjesztett változatához képest az államháztartási költést, amelynek hatására a korábbi deficit-cél 92 milliárd forinttal lesz alacsonyabb. Közben Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa úgy nyilatkozott: a nemzetközi pénzügyi válság ugyan vonzóbbá tette az unió több új, keleti tagállama számára az euró mielőbbi bevezetését, de 2010 tavaszáig egyetlen ország sem fogja tudni teljesíteni ennek kritériumait. Szerinte Lengyelország, Csehország és Szlovákia viszonylag jól átvészelheti a válságot, míg a balti államok és Magyarország súlyosabb nehézségekkel kénytelenek szembenézni.

ÁSZ: még alacsonyabb lehet a gazdasági növekedés

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint a pénzügyi válság miatt a kormány által prognosztizáltnál is alacsonyabb lehet a gazdasági növekedés jövőre Magyarországon. Kovács Árpád a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájának elején a parlamentben azt mondta: a Pénzügyminisztérium által harmadszor is átdolgozott költségvetési tervezet egyik legnagyobb veszélye a foglalkoztatottak számának a tárca által prognosztizáltnál jóval nagyobb, 2-2,5 százalékos csökkenése lehet.

Fidesz: kockázatos a költségvetés

Kockázatosnak tartja a harmadszor átdolgozott költségvetési javaslatot a Fidesz. Varga Mihály, a párt alelnöke azt mondta: a büdzsé finanszírozhatósági, versenyképességi, munkaerő-piaci, növekedési és hitelességi szempontból is aggályos. A politikus szerint pártállami módszer, ahogy a kormány elfogadta a Nemzetközi Valutalap hitelcsomagját. Varga Mihály úgy fogalmazott: a kabinet elmúlt hatévi elhibázott politikája miatt egy legyengített magyar gazdaságot érintett a pénzügyi válság, Magyarország ezért csak segítséggel tudta elkerülni az államcsődöt. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága tegnap arról döntött, hogy ismét meghallgatná a pénzügyminisztert a Nemzetközi Valutaalappal kötendő hitelkeret szerződés részleteiről.

Csoportos létszámleépítések

Az előzetes adatok szerint több mint 2.200 embert érintenek az októberben bejelentett csoportos létszámleépítések - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója. Pirisi Károly elmondta: ez a szám még változhat, mert tartalmazza azokat az előzetesen bejelentett elbocsátásokat is, amelyekről a munkáltatók még nem döntöttek véglegesen.Kisebb jutalmak a minisztériumokban

A miniszterelnök aláírta azt a rendeletmódosítást, amely a minisztériumokban, illetve a kormányhivataloknál csökkenti az év végi jutalom keretösszegeit - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: az idén csak az éves illetmény legfeljebb 12 százaléka adható jutalomként.

Ötpárti találkozót javasol az MSZP a képviselői jövedelmekről

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az MSZP a képviselői jövedelmek és költségtérítések ügyében. Ezt a párt parlamenti frakcióvezetője jelentette be. Lendvai Ildikó elmondta: azt kezdeményezik, hogy a válság miatt 2009-ben a közszférában dolgozók mellett fagyasszák be a képviselők jövedelmét és juttatásait is.

Az Ab a közigazgatási hivatalokról


Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeletet. A testület úgy ítélte meg: alkotmányellenes helyzet alakult ki azzal, hogy az Országgyűlés a helyi önkormányzatokról szóló törvényben nem szabályozta a közigazgatási hivatalok jogállását. A határozat értelmében a parlamentnek még ebben az évben döntenie kell a szükséges változtatásról.

Két áldozata van a nagycsécsei merényletnek

Éjjel ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak, és rálőttek két családi házra a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nagycsécsen; a támadásban egy 40 éves nő és egy 43 éves férfi meghalt. A megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának vezetője az InfoRádióban elmondta: mindkét áldozatot lelőtték, miután a Molotov-koktélokat látva kijöttek az egyik házból. Gaskó Bertalan hozzátette: a két házban 4-4 ember volt a bűncselekmény elkövetésének idején. A támadás lehetséges okait vizsgálják. A megyei rendőr-főkapitány egymillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. Roma kisebbségi önkormányzati vezetők egyöntetűen úgy vélik, hogy szélsőséges csoportok vannak a támadás hátterében. Közben Draskovics Tibor rendészeti miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: kiemelt ügyként kezelik a nagycsécsei gyilkosságot, a történtek felderítésére külön nyomozócsoportot hoztak létre. A témával kiemelten foglalkozik holnapi ülésén az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil, és vallásügyi bizottsága is.

Draskovics nem elégedett a szlovák jelentéssel

A hétvégi Dunaszerdahely-Slovan Bratislava mérkőzésen készített videofelvétel átadását kéri szlovák kollégájától az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor elmondta: a szlovák rendőrség közlése szerint a magyar szurkolók fizikai erőt alkalmaztak a rendőrökkel szemben. Közben Ivan Gasparovic szlovák államfő azt mondta: a rendőrség nem szlovákok vagy magyarok ellen, hanem szélsőséges rendbontók ellen lépett fel, amikor teljesítette kötelességét. Szombaton a Dunaszerdahelyi stadionban a Slovan Bratislava elleni mérkőzés alatt kommandósok hatoltak be a Magyarországról érkezett vendégszurkolók szektorába; az összecsapások után 50 ember sérült meg, köztük magyar állampolgárok, 7 drukkert kórházba vittek.

Öt év fegyház az olimpiai bajnoknak

Első fokon 5 év fegyházra ítélte bűnsegédként elkövetett kábítószerrel való visszaélés miatt Farkas Péter egykori olimpiai bajnok birkózót a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Emellett elrendelték egy másik eljárásban korábban jogerősen kiszabott egyéves börtönbüntetése végrehajtását. Farkas Péter két vádlott-társa hat, illetve hét év fegyházat kapott

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×