eur:
390.55
usd:
364.06
bux:
68173.31
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Bajban vannak a kórházak a nővér- és orvoshiány miatt - lapszemle

A fűtési időszak beköszöntével a falopási szezon is elkezdődik - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet arról számol be, hogy óriási bajban vannak a kórházak az egyre ijesztőbb méreteket öltő nővér- és orvoshiány miatt.

A fűtési időszak beköszöntével a falopási szezon is elkezdődik - írja a Népszabadság. A növekvő "erdőbűnözéssel" szemben az igazságügyi és az agrártárca új jogszabálycsomaggal venné fel a harcot: új erdővédelmi szolgálat létrehozását tervezik, emellett szigorítanák a bírság tételeit is. A változtatásra szükség is van, ugyanis a nagyüzemi falopás egyre inkább terjed.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy óriási bajban vannak a kórházak az egyre ijesztőbb méreteket öltő nővér- és orvoshiány miatt. Karádi István, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja szerint a már korábban végzett ápolók tömegesen mennek külföldre, ahol akár a magyar bér öt-hatszorosát is megkeresik. Hangsúlyozta: azt nem lehet megakadályozni, hogy egyáltalán ne menjen külföldre magyar orvos, de magasabb bérekkel csökkenne az elvándorlók száma. A dékán szerint fontos bevételi forrás lehetne, ha a diploma után úgynevezett utólagos tandíjat szednének az egykori diákoktól.

A beruházási programok újragondolása mellett a szolgáltatási díjak emelése jöhet szóba a legtöbb településen a válság hatásainak kivédésére. Adóemelésre viszont csak kevesen mernek gondolni az önkormányzatokban a jövő évi büdzsé tervezésekor - olvasható a Napi Gazdaságban.

A Világgazdaság úgy tudja: gyors ütemben adósodnak el a magyar háztartások: szeptemberben több mint 120 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel a pénzintézetektől. Ezért és a forint gyengülése miatt a háztartási hitelek állománya a kilencedik hónapban már megközelítette a 6900 milliárd forintot.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágá esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a nap első felében, csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×