eur:
390.66
usd:
364.19
bux:
68180.34
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Többszázezren keresték fel a temetőket - a nap hírei

Többszázezren keresték fel a sírkerteket országszerte Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából. Azonnali vizsgálatot és részletes tájékoztatást vár a magyar kormány a szlovák hatóságoktól a szombati dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történt rendőri fellépés jogszerűségéről. A McLaren-Mercedes pilótája, Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság 2008-as szezonját. A nap hírei 2008. november 2-án, vasárnap.

Többszázezren keresték fel a sírkerteket országszerte Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából. A megemlékezések csendesen teltek; a temetők rendjére civil ruhás és egyenruhás rendőrök, közterület-felügyelők és polgárőrök ügyeltek. A 15 fővárosi köztemető egész hétvégén meghosszabbított nyitvatartással várta a látogatókat. Mindenszentek napján, november elsején az üdvözült lelkekre, november 2-án, Halottak napján az elhunyt hívekre emlékeznek a keresztények harangszóval és gyertyagyújtással.

A parlamenti pártok megállapodása értelmében a harmadszor átdolgozott költségvetési törvényjavaslatban szereplő - csökkentett - kiadási főösszeg lesz a költségvetési plafontörvényben meghatározott mutató. Ezt az SZDSZ frakcióvezetője közölte a délutáni ötpárti egyeztetés után. A találkozót kezdeményező Kóka János azt mondta: a plafontörvény fontosabb elemeiről egyetértésre jutottak a pártok. A Fidesz módosító indítványt nyújtott be a plafontörvény-tervezethez, amelyben azt kezdeményezi, hogy a kormánytagok vállaljanak anyagi felelősséget az elfogadott költségvetés megvalósításáért.

A bevétel, a kiadás, az államháztartási hiány, valamint az állami szervezetek támogatásának csökkentése is szerepel a Pénzügyminisztérium által harmadszor átdolgozott költségvetési tervezetben. A tárca által benyújtott javaslatról vasárnap tárgyalt az Országgyűlés költségvetési bizottsága. Az Országgyűlés honlapján olvasható tájékoztató szerint a bevétel 8458 milliárd forintról 8.270 milliárdra csökken. A kiadásokat 9.231 milliárdról 8.933 milliárd forintra mérséklik, míg a hiány 773 ezer milliárdról 663 ezer milliárd forintra mérséklődik. Az új törvényjavaslat 1 százalékos GDP-csökkenéssel, 4 és fél százalékos inflációval, a reálbérek 2,7, a lakossági fogyasztás 3,1 százalékos visszaesésével, és 2,6 százalékos államháztartási hiánnyal számol jövőre. A Fidesz szerint a kormány csak az adó növelésével tudta elérni, hogy az átdolgozott költségvetésben alacsonyabb legyen a hiány; a strukturális reformok elmaradtak.

Azonnali vizsgálatot és részletes tájékoztatást vár a magyar kormány a szlovák hatóságoktól a szombati dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történt rendőri fellépés jogszerűségéről - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az üggyel összefüggésben meghallgatta a illetékes tárcák minisztereit és a magyarországi szlovák nagykövetet is. A rendőri intézkedés ellen a Szlovákia budapesti nagykövetségénél tartott tegnap esti demontrációra utalva a kormányszóvivő hangsúlyozta: Budapest egyértelműen elítéli a külképviseletnél történt zászlóégetést. A demonstráción történtek miatt nyilatkozatban tiltakozott a pozsonyi külügyminisztérium. Szombaton a dunaszerdahelyi stadionban a Slovan Bratislava elleni mérkőzésen történt összecsapások után 50 embert - köztük magyar állampolgárokat - láttak el a mentők, 7 sérültet kórházba vittek. A mérkőzés alatt kommandósok hatoltak be a magyarok szektorába ezért a meccs félbeszakadt. A szlovák rendőrség 16 magyar állampolgárt állított elő, de később mindannyiukat elengedte.

Szigorú ellenőrzés kezdődik hétfőn a 4-es és a 6-os villamosok végállomásain. A BKV tájékoztatása szerint csak érvényes jegy vagy bérlet felmutatása után lehet felszállni a járművekre. A közlekedési társaság közölte: az új rendszerű felszíni ellenőrzés a Moszkva téren kezdődik, november 10-én pedig a Móricz Zsigmond körtéri és a Fehérvári úti végállomásoknál folytatódik.

A McLaren-Mercedes pilótája, Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság 2008-as szezonját. A 23 éves angol versenyző ötödik lett az idényzáró Brazil Nagydíjon, és egy pontot megőrzött előnyéből a futamgyőztes brazil Felipe Massával szemben. Hamilton minden idők legfiatalabb világbajnoka. A konstruktőröknél a Ferrari megvédte címét.

Meghalt egy magyar turista a Lengyel-Tátrában. A 31 éves nőt túrázás közben egy erős széllökés sodorta le a Zawrat-hágóról - közölték a lengyel hatóságok. A nő két társa is megsérült, de csak könnyebben, őket kórházba vitték Zakopanéban. A mentőegységek további három magyar turistát is kimenekítettek a veszélyes területről, az erős szél miatt a mentőhelikopter sem tudott felszállni, ezért mindannyiukat gyalog hozták le a hágóról.

Görögországban a szokatlan hőség, Észak-Európában az első hó, míg a kontinens nyugati részén a heves esőzés okozott gondokat. A legmagasabb hőmérsékletet, 31 Celsius-fokot Krétán mérték. Görögországban több helyen pusztított erdőtűz. Franciaország középső részén autópályát és országutakat kellett lezárni a heves esőzések okozta áradások miatt, összesen 13 francia megyében rendeltek el riadókészültséget. Spanyolország északkeleti részén forgószél okozott károkat. Barcelona és Valencia között rövid ideig szünetelt a vonatközlekedés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×