eur:
389.12
usd:
362.22
bux:
68693.83
2024. május 8. szerda Mihály

Gyurcsány szerint államcsőd alakulhatott volna ki - a nap hírei

A miniszterelnök szerint államcsőd és szociális válság alakulhatott volna ki a pénzügyi krízis miatt. Emelt összegű juttatást kapnak novemberben a nyugdíjasok. Tömegesen keresték fel a hozzátartozók a fővárosi temetőket, de a közlekedésben sehol sem volt komolyabb fennakadás. A nap hírei 2008. november 1-jén, szombaton.

A miniszterelnök szerint államcsőd és szociális válság egyidejűleg kialakulhatott volna, ha tovább mélyül a pénzügyi krízis. Gyurcsány Ferenc a Vasárnapi Hírek című hetilapnak azt mondta: a legrosszabb forgatókönyv, amelytől napokon keresztül félt a kormány, az volt, hogy elindul a forint zuhanása, és az euróhoz viszonyított árfolyama nem áll meg 350-400 forintig. Hozzátette: ebből 20-30 százalékos infláció alakulhatott volna ki. A kormányfő közölte: tartottak attól is, hogy az állam papírjait a külföld nem vásárolja meg, a lejárt kötvényeket pedig nem hosszabbítják meg. Hangsúlyozta: ez egy komoly válság lehetősége volt, amitől úgy látja, sikerült megóvni az országot. Gyurcsány Ferenc szerint a válság kétharmada külső körülmények következménye, egyharmada belső okokra vezethető vissza.

Januárig visszamenő hatállyal 1,1 százalékkal emelkednek ebben a hónapban a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások, és most fizetik ki a 13. havi nyugdíj második részletét is - közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. A nyugdíjemelés mértékével megegyezően, ugyancsak novembertől emelkedik a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összege is. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ebben a hónapban egy összegben juttatja el az érintetteknek a novemberi, már megemelt nyugdíjat, a 10 havi kiegészítést, valamint a 13. havi nyugdíj második részletét. A Magyar Posta Budapesten és a nagyobb városokban jövő csütörtökön, a többi településen november 11-én kezdi meg az ellátások kifizetését. A bankszámlával rendelkező nyugdíjasok legkésőbb 12-ig megkapják az emelt összegű juttatást.

Zökkenőmentes volt az átállás a Heves Megyei Markhot Ferenc Kórházban - közölte a működtetést átvevő HospInvest Zrt. A cég tájékoztatása szerint folyamatos és biztonságos a betegellátás. Kosztura László, a társaság régióigazgatója közölte: rongálás miatt büntetőfeljelentést tettek a rendőrségen, részleteket azonban nem árult el az ügyről. Közben közérdekű bejelentést tett a rendőrségen az úgynevezett kórházvédő bizottság egyik tagja, mert tudomása szerint az egri intézmény több osztályán bizonytalan az ellátás az orvoshiány miatt. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a jövő héten tájékozódik az ügyben. A Heves Megyei Közgyűlés pénteki ülésén döntött véglegesen arról, hogy a következő 20 évben a HospInvest Zrt. üzemeltetheti az egri kórházat.

Tömegesen keresték fel a hozzátartozók a fővárosi temetőket, de a közlekedésben sehol sem volt komolyabb fennakadás. A temetőket érintő BKV-buszok és villamosok a megszokottnál sűrűbben közlekednek a hétvégén, és rendkívüli járatokat is indít a cég. A rendőrség számos korlátozást vezetett be a fővárosi temetők környékén; a parkolási tilalom mellett egyirányúsítottak több utcát. A 15 fővárosi köztemető meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat: vasárnap is este 8 óráig tartanak nyitva. Autóval csak az Újköztemetőbe, illetve a Fiumei úti Sírkertbe lehet behajtani, ahol mikrobuszok is segítik a közlekedést.

Szlovákiában több embert kórházba vittek a Dunaszerdahely - Slovan Bratislava bajnoki labdarúgó-mérkőzés előtt és közben történt összecsapások után. Az eseményre mintegy ezer szurkoló utazott a szlovákiai városba Magyarországról. A helyi Új Szó című lap úgy tudja: 13 embert még a meccs előtt előállítottak, 16-an megsérültek, három szurkolót kórházba vittek. A dunaszerdahelyi stadionhoz vezető úton a rendőrök mindkét csapat szurkolóival összecsaptak. Később a mérkőzés 15 percre félbeszakadt, miután kommandósok hatoltak be a magyarok szektorába, ahol összecsaptak a drukkerekkel.

Kész humanitárius segélyszállítmányokkal segíteni a kongói menekülteknek az Európai Unió - közölte a közösség soros elnöki tisztét betöltő Franciaország külügyminisztere. Bernard Kouchner ugyanakkor hangsúlyozta: arról még egyeztetnek, hogy katonákat is küldjenek-e a háborús térségbe. A francia diplomácia irányítója és brit kollégája, David Miliband a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába utazott, hogy megpróbáljon közvetíteni a kormányerők és a lázadók között.

Egy amerikai elemző cég felmérése szerint a demokrata párti Barack Obama 6 százalékkal több szavazatot fog kapni a keddi amerikai elnökválasztáson, mint republikánus vetélytársa. A Global Insight előrejelzése szerint Barack Obama a szavazatok 53,1, republikánus ellenfele, John McCain pedig 46,9 százalékát fogja megszerezni. A cég az utóbbi 15 elnökválasztásból 13 esetében helyesen jósolta meg a szavazati arányt. Közben a Zogby is közzétett egy felmérést: az adatok alapján John McCain egyszázalékos, 48-47 arányú előnyre tett szert. Ez az egyetlen közvélemény-kutatás, amely a republikánus jelölt fölényét mutatja.

86 éves korában elhunyt Jacques Piccard svájci tudós, aki saját építésű merülőhajóján elsőként érte el a tenger fenekét annak legmélyebb részén, a Mariana-árokban. A felfedező a Trieste nevű búvárhajóban 1960. január 23-án, az amerikai Don Walsh társaságában merült le a 11 034 méteres mélységbe. Ez azóta is merülési rekord. A legnagyobb érdemének azt tartotta, hogy életre bukkant a Mariana-árok fenekén, és ez ahhoz vezetett, hogy megtiltották atomhulladék eltemetését a tengeri árkokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Közelebb került Magyarország a legnagyobb befektetőkhöz

Közelebb került Magyarország a legnagyobb befektetőkhöz

A térségünk a tőkepiacok tekintetében komoly növekedési potenciállal rendelkezik, sok külföldi befektető mégis nehézkesen éri el a régiónkat, mivel ezek a piacok számukra túl kicsinek számítanak vagy egy magánbefektetőnek túl távoliak és ismeretlenek. A hazai befektetők mellett ezeket a befektetőket célozzák meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit fogja össze. Fazekas Gábort, az OTP Global Markets igazgatóját az OTP CETOP részvényalap bevezetéséről, a régió helyéről és megítéléséről a külföldi nagybefektetők portfóliójában, valamint a befektetési megoldásban lévő lehetőségekről kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×