eur:
389.14
usd:
360.79
bux:
68467.12
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Tíz százalékkal azonnal csökkenthető lenne a távfűtés ára"

Azonnal csökkenthető lenne a távfűtés ára tíz százalékkal, ha az eddig is szép jövedelmeket felmutató közszolgáltató cégek csökkentenék áraikat - mondta Szanyi Tibor, az MSZP-frakció távhő munkacsoportjának vezetője pénteken annak kapcsán, hogy szombattól hat százalékkal drágul a távfűtés. A Főtáv szóvivője szerint az idei áremelések oka a gázár növekedése volt.

"Felhívom a fővárosi távhőlánc valamennyi szereplőjét, a Főgázt, a budapesti erőművet és a Főtávot, hogy mozgósítsák tartalékaikat, és haladéktalanul találják meg a módját annak, hogy ki-ki néhány százalékot engedjen szolgáltatása árából" - fogalmazott a kormánypárti politikus.

A képviselő kérését azzal indokolta, hogy most, amikor az egész ország kénytelen visszafogni életszínvonalát, több mint elvárható, hogy "az eddig is szép jövedelmeket felmutató közszolgáltató cégek kivegyék részüket a haszoncsökkenésből".

"Olyan körülmények ugyanis nem állhatnak elő, hogy a jól átlátható helyzetű közalkalmazottak, nyugdíjasok és általában a munkavállalók hajlandóak áldozatokat hozni, ám az ezekből az emberekből élő cégek a homályos szerződéseik és magyarázataik mögé bújjanak" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, mit jelentenek a homályos szerződések, a képviselő közölte: ezek a cégek "jogi csűrés-csavarással bástyázzák körbe pozícióikat".

Budapesten a távfűtés november 1-én hat százalékkal drágul, de Szanyi Tibor szerint a számlák nem lesznek magasabbak, hiszen ez év októberétől minden távfűtéses fogyasztó a mostani emelés mértékének megfelelő kormányzati támogatást kap.

Balogh Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője az MTI megkeresésére úgy nyilatkozott: cégük az idén nem emelt alapdíjat, a hődíj növekedését pedig az okozta, hogy mintegy harminc százalékkal többe kerül a gáz, mint tavaly.

Emlékeztetett arra, hogy hatósági áras termékről van szó, így a drágulás időpontjáról és mértékéről - a Magyar Energia Hivatal előterjesztésére - a kormányzat határoz.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×