eur:
388.51
usd:
360.54
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Autómentesíteni kéne Budapest belvárosát szmogriadó esetén

Szmogriadó esetén korlátozhatják a forgalmat a Hungária körúton, a dízelmotoros autókat pedig akár ki is kitilthatják a fővárosból - ez áll a környezetvédelmi, az egészségügyi és a földművelésügyi miniszter közös rendeletében. A Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója szerint a rendelet betartatására egyelőre nincsenek felkészülve.

Európában a legszigorúbb szabályozást vezette be a környezetvédelmi, az egészségügyi és a földművelésügyi miniszter közös, október 25-én hatályba lépett rendelete azzal, hogy lejjebb szállította a szálló porra és a kén-dioxidra vonatkozó tájékoztatási és riasztási határértéket - mondta az InfoRádiónak a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója.

Nyáry Krisztián hozzátette: az új szabályozás szerint a szállópor-tartalom önálló határértéket kapott. Eddig akkor kellett tájékoztatni vagy riasztani a lakosságot, ha a két szennyező anyag együttes mennyisége elérte a köbméterenkénti 400, illetve 500 mikrogrammot.

Nagyon szigorú

Ha szmogriadót rendelnek el, a rendelet szerint a Hungária körúton belüli területen tilos lenne gépjárművel, valamint a főváros teljes közigazgatási területén dízelüzemű autóval közlekedni - magyarázta Nyáry Krisztián, hozzáfűzve: ha a szabályozás az elmúlt három évben érvényben lett volna, 73 napon át nem lehetett volna a körgyűrűn belül kocsival közlekedni.

A Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója úgy véli: a rendelet elvileg betartható, ám az unióban még egyetlen város sem vezette be. Nyáry Krisztián figyelmeztetett: szmogriadó esetén a Hungária körút környékére forgalomkorlátozó táblákat, jelzéseket kellene elhelyezni, és ott rendőröknek, közterület-felügyelőknek kellene dolgozniuk, ráadásul szükséges lenne ellenőrizni azt, hogy dízelüzemű járművek ne hajthassanak be a városba.

A miniszterek nem hagytak időt arra, hogy a rendőrség vagy az önkormányzat átgondolja, hogyan lehetne betartatni a rendeletben előírtakat - tette hozzá Nyáry Krisztián.

Átgondolatlan?

A rendelettel kapcsolatos aggályairól Demszky Gábor főpolgármester még júliusban, a rendelet kihirdetése előtt tájékoztatta Szabó Imre környezetvédelmi minisztert, levelére azonban nem kapott választ. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes - hangsúlyozva, hogy a rendelet végrehajtására a főváros jelenleg nincs felkészülve - közölte, hogy "a főváros álláspontja szerint a miniszteri rendeletmódosítás elhamarkodott és előkészítetlen volt".

Az EU szakbizottsága májusban adta ki azt az irányelvet, amely alapján a tagállamoknak két évük van az érvényes szabályozásuk újragondolására. A bizottsági irányelv nem ír elő olyan kötelezettséget, hogy a tagállamokban a szálló porra vonatkozó küszöbértéket be kellene vezetni - jegyezte meg a főpolgármester-helyettes.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×