eur:
388.37
usd:
360.67
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Török Gábor: Végre tartalmi kérdésekről szól a magyar politika

A Vision Consulting szerint a megnövekedett gazdasági kockázatok több területen is csökkentették a politikaikat Magyarországon. A politikai elemző intézet igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a válság újra rajzolhatja a magyar politikai térképet. Török Gábor hozzátette: nem stratégiai, hanem tartalmi megfontolások kerültek előtérbe.

A magyar politika, amely eddig alapvetően személyi, pozicionálási kérdésekről és a pártok egymáshoz való viszonyáról szólt, most tartalmi kérdésről szól, arról, hogyan lehet megoldani a válságot - közölte az InfoRádióval az Vision Consulting igazgatója.

Török Gábor hangsúlyozta: fordulat történt a magyar politikában, és szinte biztos, hogy nem lehet már úgy beszélni a politikáról, ahogy eddig, ám azt pontosan még nem lehet tudni, mit is eredményez ez a változás. A politológus szerint a válság újra rajzolhatja a magyar politikai térképet, és meg kell, hogy változtassa a pártok stratégiáját.

A válság megadta a lehetőséget a szocialistáknak, hogy megnyerjék az MDF vagy az SZDSZ támogatását, ugyanis a két ellenzéki párt mondanivalója közel áll ahhoz, amiről a kormány beszél, bármennyire is szeretnének ettől elkülönülni - fejtette ki Török Gábor.

A Vision Consulting igazgatója szerint mindez kiszámíthatatlan szövetségesi viszonyokat és politikai pozíciókat eredményezhet, ugyanis nem stratégiai, hanem tartalmi megfontolások kerültek előtérbe.

Az intézet elemzése szerint úgy tűnik, hogy az MSZP a kisebb parlamenti pártok aktív vagy passzív támogatásával képes lesz keresztülvinni a költségvetést, ami egyben a Gyurcsány-kormány hivatalban maradását eredményezné. Az MSZP-n belüli váltás esélye sem jelentős, hiszen a "válságkezelő miniszterelnök" elleni támadás politikailag nem kifizetődő, s nehezen is magyarázható, ha a kormányfő valóban képes megszervezni a költségvetés parlamenti támogatását - teszik hozzá.

Véleményük szerint a szocialista kormány és a miniszterelnök politikai túlélésének esélye növekedett, így most annak az eshetősége is nagyobb, hogy a következő országgyűlési választásokra csak 2010-ben kerül sor.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×