eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Magyarországon akár 300 ezer ember is elveszítheti az állását"

Akár 300 ezer ember is elveszítheti Magyarországon az állását, ha nem enyhül a pénzügyi válság - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke. Albrecht Ottó elmondta azt is, hogy várhatóan a nyárinál gyengébb szinten stabilizálódik majd a forint euróhoz viszonyított árfolyama.

Ha a világgazdasági válság nem enyhül, akkor Magyarországon akár 250-300 ezer ember is elveszítheti állását, és ez egyszerre több szektort fog érinteni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Cashline Értékpapír Zrt. elnöke.

Albrecht Ottó szerint a pénzügyi válság az államok összefogásával megoldódni látszik, de súlyosabb kérdés, hogy mekkora lesz a reálgazdaságba begyűrűző hatása. Világgazdasági szinten valószínűleg mindenből kevesebb kell majd, vagyis csökken a globális kereslet, a kevesebb igénybe vett szolgáltatás előállításához pedig kevesebb ember kell - ez eredményezi az elbocsátásokat.

A szakértő úgy látja: nem az lesz a fő probléma, hogy a hitelek törlesztőrészletei megemelkednek és szigorúbb feltételeket szabnak a bankok, hanem az, hogy azok a családok, amelyeknél az egyik kereső elveszíti az állását, a törlesztőrészleteket nem tudják majd kifizetni.

A 260-270 forintos euró lenne elfogadható

A világgazdasági helyzet alakulásától függ az, hogy milyen szinten stabilizálódik a forint - mondta az elemző, aki szerint ez várhatóan 270-275 forintos lesz.

Albrecht Ottó szerint a nyári 230-240-es árfolyam hátrányait a magyar vállalatok fizették meg. Az erős forint előnyei csak marginálisak voltak, viszont drágává tette Magyarországot és a magyar munkaerőt, ez pedig súlyos versenyhátrányba sodorta az országot.

Az elemző elsősorban a Nemzeti Bankot hibáztatta, mert többször hangsúlyozta, hogy a 240-250 forintos szintet tartja korrektnek. Albrecht Ottó azonban úgy véli: a 260 és 270 forint közötti tartomány a piaci szereplők döntő többségének sokkal elfogadhatóbb lenne.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×