eur:
388.43
usd:
360.51
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyurcsány önmérsékletet kér, a Fidesz propagandát emleget - a nap hírei

A kormányfő már idén csökkentené az állami cégek vezetőinek juttatását, a Fidesz szerint ez propagandafogás - a nap hírei.

A miniszterelnök azt szeretné, ha már az idén csökkentenék az állami cégek vezetőinek juttatásait. Gyurcsány Ferenc a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács rendkívüli ülésén azt mondta: bár a megszorítások csak januártól érvényesek, már most önmérsékletet kér. A kormányfő a héten jelentette be, hogy a gazdasági válság miatt 2009-ben 10 százalékkal csökkentik az állami vállalatok igazgatótanácsi, felügyelő bizottsági tagjainak tiszteletdíját, az állami vállalatok vezetői pedig nem kapnak jutalmat, prémiumot, illetve 13. havi juttatást. Gyurcsány Ferenc most közölte: két héten belül várja a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tájékoztatását a cégvezetők döntéseiről. Tátrai Miklós, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a foglalkoztatás megtartása érdekében átcsoportosítások várhatóak.

Propagandafogásnak tartja az állami vezetők juttatásainak tíz százalékos csökkentésével összefüggő kormányfői kezdeményezést a Fidesz alelnöke. Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: az érintett vezetőknek nem jelent igazi változást a mérséklés, egy nyugdíjas esetében hasonló csökkenés viszont már drasztikus hatású lehet. Az ellenzéki politikus megismételte: a pénzügyi mentőcsomag nagysága arra utal, hogy a kormány egy küszöbön álló államcsődöt kívánt elkerülni.

Az egyik legnépszerűtlenebb európai politikusnak nevezi Gyurcsány Ferencet ma megjelent cikkében a Financial Times németországi kiadása. Az üzleti és politikai napilap szerint a magyar kormányfő elveszítette a lakosság támogatását és diplomáciai érzéke is megkérdőjelezhető. A miniszterelnökről közölt portréban az szerepel, hogy a több mint 25 milliárd dolláros hitel segíthet ugyan a nehéz helyzetbe került magyar gazdaságon, de Gyurcsány Ferenc karrierjén már nem javíthat.

Várhatóan november 6-án hagyja jóvá a Nemzetközi Valutaalap a Magyarországnak nyújtandó, 15,7 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet - közölte a pénzintézet szóvivője. A washingtoni székhelyű IMF kedden jelentette be, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dollárt kap, 17 hónapig készenlétben, vagyis rendelkezésre álló hitelkeret formájában.

Mintegy 500 dolgozóját bocsátja el Magyarországon a General Electric, mivel csökkenti a fényforrások előállítását. Az átszervezés nyolcat érint a vállalat üzletágának kilenc magyarországi telephelye közül.

Önálló javaslatcsomagot dolgozott ki a kormány az illegális színesfémkereskedelem visszaszorítására - közölte az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos. Kondorosi Ferenc az InfoRádióban elmondta: a fémkereskedelem engedélyköteles tevékenység lesz, a telephelyek működéséhez feltételeket szabnak és nyilvántartást kell vezetni a vevőkről, az eladókról és a termékekről is.Az építésügyi törvény szigorítását szeretné elérni a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület; a kezdeményezéshez csatlakozott Gegesy Ferenc, az SZDSZ-ből nemrégiben kilépett IX. kerületi polgármester és több belső pesti városrész, így a VI., a VII, és a VIII. kerület is. Ferencváros polgármestere az InfoRádiónak elmondta: a szigorításra azért van szükség, mert gyakran előfordul, hogy egy-egy nagyberuházás során károk keletkeznek a környező házakban, és a vétlen lakók nem tudják érvényesíteni kárigényüket, mert a jelenlegi törvényi szabályozás nem ad lehetőséget erre.

Új vizsgáztatási rendszert vezet be a MÁV a mozdonyvezetőknek, amelytől a vasúti közlekedés biztonságának javulását is várják. Zsákay László, a MÁV-Trakció Zrt. vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: objektívebbek lesznek az értékelési szempontok, és krízishelyzetek szimulálására is lehetőség nyílik.

Három magyar húsfeldolgozó üzemet is érint a Moszkva által november 7-től tervezett beviteli korlátozás. Az illetékes orosz hatóság azt közölte: több külföldi cég termékeiben szalmonellát és baktériumokat, illetve antibiotikumot is találtak. Bárány László, az egyik érintett cég, a Master cégcsoport ügyvezetője a hírre reagálva elmondta: két és fél éve nem szállítanak semmilyen húsipari terméket Oroszországba.

Eddig hatan nyújtottak be kártérítési igényt a Fővárosi Közterület-fenntartóhoz, mert megrongálódott autójuk az Árpád hídon végzett munkálatok miatt - közölte a társaság szóvivője. Horti Zsófia az InfoRádióban azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy valóban a munkaterület lefedésére szolgáló rámpa okozta a károkat, akkor a vállalat biztosítótársasága fizeti ki a megítélt összeget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×