eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A gazdasági válság nagy vesztese lehet a magyar egészségügy

A költségvetési megszorítások miatt kórházak valószínűleg nem szűnnek meg, viszont várhatóan egyre több intézmény működtetése kerül magánkézbe - véli az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi szakközgazdász. A gazdasági válság miatt csökkenő állami források következtében növekedhetnek a várólisták és kevesebb lehet az ápoló, illetve a nővér.

Az átdolgozott költségvetés nagy vesztese lehet az egészségügy. Az intézmények költségei növekedni fognak, az állami források azonban csökkennek, amelynek következtében komoly gondba kerülhetnek a kórházak.

Az InfoRádiónak nyilatkozó egészségügyi szakközgazdász szerint a gazdasági válság egyik következménye az lesz, hogy elbocsátásokra kényszerülnek a cégek, az állásukat elvesztett emberek többsége pedig a munkanélküliség helyett inkább a tartós betegállományt választja majd.

Rékassy Balázs szerint ez leginkább az egészségbiztosítási pénztár kiadási oldalát fogja jelentősen növelni.

A növekvő munkanélküliségtől a szakértő azt várja, hogy lesznek olyan munkavállalók, például pályaelhagyó nővérek, akik visszatérnek az egészségügybe.

Ugyanakkor hangsúlyozta: a gazdasági válság és a csökkenő források ellenére a magyar egészségügy pazarló marad. A szűkösebb költségvetés mellett továbbra is túl sok kórház lesz, amelyek tulajdonosai megpróbálják valahogy fenntartani az intézményeket. A közgazdász azonban úgy látja, hogy az önkormányzatok menekülni fognak a működtetés elől, és igyekeznek majd megszabadulni a kórházaktól.

A váláság és a csökkenő állami forrás miatt a szakértő nem vár jelentős áremelést a gyógyszeriparban és a gyógyászati segédeszközök terén.

A betegek is meg fogják érezni

A Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója szerint a szűkösebb egészségügyi költségvetésből és a növekvő közüzemi díjakból adódó nehézségeket a betegek is megérzik majd: kevesebb lesz az ápoló, a nővér és a szakszemélyzet.

Stubnya Gusztáv úgy véli: ha az állami források csökkennek, akkor a várólisták is hosszabbodhatnak, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kevesebb szolgáltatást fog vásárolni egy évben, így kevesebb beteget tudnak majd kezelni a kórházban.

A gyerekellátásban már nem lehet tovább csökkenteni

Ha az állami költségvetésből további elvonások lesznek az egészségüggyel kapcsolatban, akkor tovább rosszabbodik az egészségügyi intézmények helyzete - mondta a Heim Pál Gyermekkórház vezetője.

Harmat György hangsúlyozta: a Heim Pál eddig is jelentősen alulfinanszírozott volt, így egy kisebb változtatás nem rontana az intézmény helyzetén, ám egy 10 százalék körüli megszorítást már nem tudnák megfelelően kezelni.

A főigazgató úgy látja, hogy összességében a gyermekegészségügyi ellátás finanszírozását már nem lehet tovább csökkenteni.

Hanganyag: Gál Ildikó, Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×