eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megszorításokat jelentett be a kormányfő - a nap legfontosabb hírei

Jelentős takarékossági intézkedéscsomagot jelentett be a miniszterelnök a pénzügyi válság kezelése érdekében. Gyurcsány Ferenc a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodásról tartott ötpárti egyeztetésen azt mondta: ennek részeként jövőre a közszférában nem jár majd a 13. havi bér, a fizetéseket pedig a jelenlegi szinten befagyasztják.

Hozzátette: 13. havi nyugdíj csak az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagyis a 62 éves kort betöltőknek jut, és ennek összege nem lehet 80 ezer forintnál magasabb. A miniszterelnök szólt arról is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban a korábban várt kismértékű GDP-bővülés helyett a bruttó hazai termék 1 százalékos csökkenésével számolnak, a hiánycélt pedig 3,2-ről 2,6 százalékra módosítják. Átdolgozzák az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, és a segélyeket munkához kötik majd.

Közszolgálati sztrájkbizottságot kezdeményez a SZEF

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság tevékenységének felújítását kezdeményezi a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A grémium azonnali tárgyalásokat sürget a kormánnyal, mert úgy véli: a kabinet - a gazdasági válságra hivatkozva - ismét a közszolgálatban dolgozók megsarcolására készül.

Csak az SZDSZ támogatja a kormány tervét

Lényegében csak a szabad demokraták támogatják a miniszterelnök takarékossági intézkedéscsomagját, amelyet a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodással összefüggésben jelentett be. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke elmondta: pártja kész együttműködni a pénzügyi válság kezelése érdekében, de ebben az ügyben nem lehet megkerülni a parlamentet. A politikus hangsúlyozta: válságkezelő kormányra van szükség, és arra, hogy a miniszterelnök visszaadja mandátumát. Fodor Gábor szabad demokrata pártelnök ötpárti egyeztetéssorozatot kezdeményezett az euró bevezetésének felgyorsítása érdekében. Dávid Ibolya, az MDF elnöke úgy nyilatkozott: tudni szeretné, mibe kerül ez a megállapodás az országnak rövid-, közép- és hosszú távon. Hargitai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese úgy vélte: nem szabad úgy stabilizálni az országot, hogy az nyomorba döntse az embereket.

Fidesz: Ez szégyen!

Szégyennek nevezte a Fidesz elnöke, hogy Magyarországnak a Nemzetközi Valutaalaptól kellett segítséget kérnie a pénzügyi válság hatásainak enyhítésére. Orbán Viktor Budapesten, a lengyel-magyar szervezésű Energia Fórumon azt mondta: elvileg az uniós tagság kizárná az IMF támogatását, amely miatt - a volt miniszterelnök szerint - Magyarország elveszíti gazdasági mozgásterének nagy részét.

Májustól jön a pozitív adóslista

Várhatóan május elsejétől lesz nyilvános a pozitív adóslista - jelentette be a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: a kormány múlt héten jóváhagyta a központi hitelinformációs rendszerről szóló törvényjavaslatot, amely egy teljes körű lakossági hitelnyilvántartást is magában foglal.Változik a kórháztörvény

Rugalmasabb lesz a járó- és fekvőbeteg-ellátás kapacitáselosztása, módosítják a gyógyszer-gazdaságossági törvényt és a gyógyszerészek doktori címet kapnak - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a kórháztörvény tervezett módosítása alapján a szakellátásban országosan meghirdetik a minimális óraszámokat, amelyeket a fenntartónak biztosítania kell, és maximálják a biztosító által finanszírozott ellátásokat.

Új férőhelyek hajléktalanoknak

Budapesten a téli időszakra 722 új férőhelyet hoznak létre hajléktalanoknak - közölte Demszky Gábor főpolgármester. A fővárosban eddig 5 ezer otthontalan kaphatott szállást. Novembertől márciusig kilenc szervezet végez utcai étkeztetést, míg az utcai gondozásban húsz szervezet vesz részt. A fővárosi önkormányzat az idén 2,5 milliárd forintot költ hajléktalanok ellátására.

Kártérítést kap, aki fennakadt az Árpád hídon

Budapesten kártérítésre számíthatnak a Fővárosi Közterület-fenntartótól azok, akiknek megrongálódott a gépkocsijuk az Árpád hídon megkezdett munkálatok miatt. Az autósok a társaság XI. kerületi, Bánk bán utcai kárrendezési irodájához fordulhatnak. Reggel több jármű fennakadt azon a szerkezeten, amelyen a felújítás idején áthalad a forgalom, ezért jelentős torlódás alakult ki. Azóta a problémát orvosolták. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes közölte: azonnali vizsgálatot kezdeményez az ügyben.

Grúzia kulcsszerepet vállal a Nabuccóban

A külügyminiszter szerint Grúziának kulcsszerepe van az uniós Nabucco gázvezetékprojekt megvalósulásában, hiszen az ország biztonságos szállítási útvonalként szolgálhat. Göncz Kinga, aki egynapos látogatásra érkezett a grúz fővárosba, azt mondta: a kormány azon dolgozik, hogy legyenek biztos beszállító országok, de legalább ilyen fontos, hogy legyen egy biztonságos szállítási útvonal, és Grúziának ebből a szempontból van nagy jelentősége. A magyar diplomácia vezetője Tbilisziben részt vett a magyar-bolgár közös nagykövetség felavatásán.

Büntetőeljárás a balesetet okozó vonatvezető ellen

Büntetőeljárás indult a Monorierdőnél történt vasúti baleset ügyében az InterCitybe belerohanó személyvonat vezetője ellen. Török Csaba, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta: a szakértői vizsgálatok szerint a mozdonyvezető tehető felelőssé a szerencsétlenségért; ellene a vasúti közlekedés több ember halálát okozó veszélyeztetésének gyanúja miatt folyik vizsgálat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×