eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eladná a családi ezüstöt a főváros

A Főgáz ötven százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonrészének privatizációját, vagy ahogy a városházán többen fogalmaznak, a családi ezüst eladását fontolgatja a főváros - írja a Népszabadság.

A cég teljes egészének magántulajdonba adását régóta tervezi Demszky Gábor főpolgármester, égetően szüksége van ugyanis a pénzre, hogy előteremtse az uniós támogatású projektek önrészét, ami 2010-ig - a 4-es metrón felül - akár 80 milliárd forint is lehet. A monopolhelyzetben lévő gázszolgáltató cég magánosítása akár százmilliárdos bevételt is hozhat. A Tarlós István által vezetett fővárosi Fidesz-frakció tiltakozik az eladás ellen, de az MSZP-SZDSZ koalíció sem egységes.

A Magyar Nemzet azt írja: visszavonta a kormány a korábban naponta népszerűsített Új tudás program alapelemét, a pályakezdő pedagógusok drasztikus béremelését. Elálltak az intézményvezetői pótlék megemelésétől is - derül ki a legutóbb benyújtott költségvetési javaslatból. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az oktatásból ily módon történő több mint tízmilliárd forint kivonása azt jelenti, hogy elveszett az utolsó esély a tanárok anyagi megbecsülésének helyreállításához.

Az új költségvetésben nem számolnak a Robin Hood-adóval, vagyis a kormány lényegében lemondott erről, de a törvényjavaslatot nem vonták vissza - írja a Napi Gazdaság. Amennyiben tehát az átmegy a parlamenten, a 30 milliárdos bevételt talált pénzként lehet kezelni a büdzsében. Az új költségvetés 102 milliárddal kevesebb adóbevétellel számol, és többek között 70 milliárddal kevesebb áfabevételt remél. Közben az Állami Számvevőszék véleménye szerint csak az nincs az új költségvetési törvényben, amely választ adott volna az előző visszavonására.

A Világgazdaság azt írja: nem tesz jót az eddig sem túl élénk hazai ingatlanpiaci keresletnek, hogy több hitelintézet szigorított, vagy a közeljövőben szigorít a lakáshitelek nyújtásának feltételein. A lakáskölcsönöknél komoly megtorpanást okozhat, hogy a közelmúltban több bank is korlátozta az új devizahitelek kihelyezését, illetve kezdenek eltűnni a nulla vagy minimális önerővel igényelhető kölcsönök is a palettáról. Az ingatlanforgalmazók és a hitelközvetítők szerint a közelmúlt fejleményei nyomán érezhetően nőtt viszont a készpénzes vevők aránya, és sokan - pont a banki szigorítások miatt - siettetni próbálják devizakölcsön-szerződéseik elindítását.

A Portfolio.hu a hitelválság magyar ingatlanszektorra gyakorolt hatásairól kérdezte Kühne Katát, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatóját. A szakértő szerint egyelőre nagy bizonytalanság uralkodik a piacon, a tranzakciók száma lecsökkent, a vásárlók kivárnak. Az árak alakulását illetően az újlakások és a használt lakások eltérő helyzetben lehetnek, előbbi esetében enyhe drágulás is elképzelhető, míg utóbbiak sorsa az árak stagnálása, s talán nem a csökkenés. A válság egyébként visszaidézheti a 2000-es évek elejét, s megélénkülhet az igény a kis méretű, új, garzonlakások iránt.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×