eur:
389.67
usd:
361.84
bux:
68482.9
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Székelyföld egységének megőrzését szorgalmazta az államfő - a nap hírei

Székelyföld egységének megőrzését szorgalmazta a köztársasági elnök romániai látogatásának 5-ik napján. Amerikai lapértesülés szerint a jövő héten tesznek bejelentést a magyar IMF-hitelkeretről. Átmenetileg leállítja a termelést szinte valamennyi európai gyárában a General Motors autóipari konszern. A nap hírei 2008. október 26-án, vasárnap.

Székelyföld egységének megőrzését szorgalmazta a köztársasági elnök romániai látogatásának 5. napján. Sólyom László Mádéfalván hangsúlyozta: a magyar nemzet egységet alkot, azonos a nyelve, a történelme, az öntudata, mégis más gondjai vannak a székelyföldi, a kárpátaljai, a bácskai vagy a bánáti magyaroknak. Az államfő koszorút helyezett el a mádéfalvi veszedelem áldozatainak emlékművénél. 1764-ben, Mária Terézia uralkodása alatt a székely ezredek felszámolása elleni tiltakozás miatt mészárolt le mintegy 400 embert - köztük gyermekeket és nőket - a katonaság. Sólyom László csütörtökön érkezett hatnapos látogatásra Erdélybe; első programjaként - Traian Basescu román elnökkel közösen - részt vett a csíkszeredai '56-os megemlékezésen. Tárgyalást folytatott az erdélyi magyar pártok és civil szervezetek képviselőivel is.

A Főgáz Zrt. tervezett eladásáról és a Szabadság híd rekonstrukciójára szánt összeg további növeléséről is tárgyal hétfői ülésén a Főpolgármesteri Kabinet. A gázszolgáltató részvényeinek értékesítési eljárására a főjegyző nyújtott be javaslatot. Az MSZP és az SZDSZ frakciója még nem foglalt állást hivatalosan a tervezett magánosításról, az ellenzék elutasítja azt. A másik előterjesztés, a Szabadság híd rekonstrukciója ügyében 300 millió forinttal bővítené a főváros vezetése a felújításra szánt jelenlegi mintegy 5 és fél milliárdos összeget. A költséget az növelte meg, hogy össze kellett hangolni a rekonstrukciós munkálatokat a 4-es metró és a budai főgyűjtőcsatorna építésével.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok is közreműködtek annak a férfinak az elfogásában, akinek autójában robbanószerkezeteket találtak csütörtök este Budapesten, a Nyugati téri felüljáró alatt. A gépkocsiban 3, távirányítású benzines gyújtóbombára és 9 csőbombára bukkantak a rendőrök. A Nemzetbiztonsági Hivatal egyik neve elhallgatását kérő illetékese a távirati irodának azt mondta: mintaszerű volt az együttműködés a hatóságok között. A 33 éves gyanúsítottat - aki korábban válogatott cselgáncsozó volt, és magyar bajnokként részt vett a sydneyi olimpián - előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A férfi ellen robbanóanyaggal való visszaélés miatt indítottak eljárást, de vizsgálják azt is, hogy meggyanúsítható-e terrorfenyegetés előkészületével.

Amerikai lapértesülés szerint a jövő héten tesznek bejelentést a magyar IMF-hitelkeretről. A New York Times a Nemzetközi Valutaalap illetékeseitől származó információkra hivatkozva azt írta: jelentős összegű hitelkeret megnyitásáról folynak tárgyalások Brazíliával és Dél-Koreával is. Ukrajna a most aláírt elvi megállapodás szerint egy 16,5 milliárd dolláros hitelkeretet vehet igénybe. Ezt egy gazdaságstabilitási program elfogadásához kötötték. Izlanddal pénteken kötöttek egyezséget egy 2 évre szóló 2,1 milliárd dolláros rendkívüli készenléti hitelkeretről.

Pénzpiaci elemzők szerint napokon belül ismét összehangolt intézkedésekre készül a világ több központi bankja, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED pedig tovább mérsékli irányadó kamatát. A várható beavatkozást a részvény-árfolyamok további zuhanása és egyes valuták veszteségei indokolja. Az Egyesült Államokban csütörtökön teszik közzé a harmadik negyedévre vonatkozó GDP adatot; az előzetes információk alapján a nemzeti össztermék fél százalékkal csökken az előző negyedév 2,8 százalékos növekedése után. A pénzügyi válság megfékezését célzó újabb intézkedések jelentősen befolyásolhatják a további gazdasági kilátásokat.

Átmenetileg leállítja a termelést szinte valamennyi európai gyárában a General Motors autóipari konszern. Az OPEL anyavállalata közölte: a németországi Bochumban szeptember óta már a második, két hétig tartó leállást rendelte el, Eisenachban a hónap végén fejezik be ideiglenesen a termelést, Belgiumban és Nagy-Britanniában szintén két héten át szünetel a gyártás. Korábban a Daimler és a BMW is hasonló intézkedéseket rendelt el.

Budapesten kényszerleszállást hajtott végre a Lufthansa légitársaság Münchenből Bukarestbe tartó járata. A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs vezetője elmondta: az Airbus 319-es 99 utassal a fedélzetén nem sokkal 16 óra előtt ért földet, miután a műszerfal hibát jelzett. Szollár Domokos hozzátette: a kényszerleszállás során senki nem sérült meg.

Kecskeméten ketten életveszélyesen megsérültek szombat éjjel, amikor egy szórakozóhelyen 10-12 férfi késekkel, bárdokkal támadt rá egy másik társaságra. Nyikos Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a hetényegyházi tömegverekedés során egy 34, illetve egy 37 éves férfit több késszúrás ért. Pécsett szintén tömegverekedés volt akkor éjjel. Egy 15-20 fős társaság baseball-ütőkkel és vascsövekkel támadt rá egy belvárosi szórakozóhely közönségére; az incidensben egy ember súlyosan, öt másik könnyebben megsérült. Hajnalban Budapesten késelés történt; két társaság szólalkozott össze egy szórakozóhelyen. Három iraki állampolgárt szúrt sebekkel vittek kórházba. Egyikük életveszélyesen sérült meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×