eur:
389.58
usd:
361.87
bux:
68430.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Göncz Kinga mindkét gázvezeték megvalósítását támogatja - a nap hírei

A Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték megvalósítását is fontosnak tartja a külügyminiszter. Az euróövezeten kívüli uniós tagállamok támogatását szorgalmazta a Fidesz elnöke. Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, akinek autójában bombákat találtak csütörtök este. A nap hírei 2008. október 25-én, szombaton.

Pekingben a pénzügyi válságról, az energiabiztonságról és a klímaváltozás kérdéseiről tárgyaltak az ázsiai és az európai uniós országok vezetői. A magyar külügyminiszter a tanácskozás után az InfoRádióban elmondta: egyetértettek a résztvevők abban, hogy a mostanihoz hasonló hitelpiaci krízis megelőzéséhez növelni kell a globális pénzügyi, gazdasági folyamatok átláthatóságát, erősíteni kell a párbeszédet és közös felelősségvállalásra van szükség. Göncz Kinga a pekingi megbeszélésen szólt arról is, hogy az energiaellátás biztonságának növeléséhez meg kell valósítani az uniós Nabucco és az orosz Déli Áramlat gázvezetéket is. Pekingben a 27 uniós tagállam és 16 ázsiai ország vezetőinek részvételével tartottak kétnapos tanácskozást.

Az euróövezeten kívüli uniós tagállamok fokozottabb támogatását szorgalmazta a francia államfőnek és a német kancellárnak írt levelében a Fidesz elnöke. Orbán Viktor - aki az Európai Néppárt alelnöke is - arra kérte Nicolas Sarkozyt és Angela Merkelt, járjanak közben Jean-Claude Trichet-nél, az Európai Központi Bank elnökénél, hogy terjessze ki a pénzügyi válság hatásainak enyhítésére meghozott valamennyi intézkedés hatályát a magyarországi pénzintézetekre is. A Fidesz elnöke levelében hangsúlyozza: az egységes uniós piacon működő bankok eltérő kezelése komoly hátrányt jelent az eurózónához még nem csatlakozott tagországoknak, egyúttal súlyosan torzítja a versenyt. A kormányszóvivő közleményében megköszönte Orbán Viktornak, hogy támogatja a miniszterelnök által, az uniós csúcstalálkozón ismertetett javaslatot. Daróczi Dávid emlékeztetett arra: Gyurcsány Ferenc is az Európai Központi Bank nagyobb szerepvállalását sürgette.

Az 52 évvel ezelőtti, Parlament előtti sortűz csaknem száz áldozatára emlékeztek 1956-os szervezetek és túlélők a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium falán lévő márványtáblánál. A résztvevők mécseseket, koszorúkat és virágokat helyeztek el a történteket felidéző tabló alatt. 1956. október 25-én délelőtt több ezer felvonuló gyűlt össze a Parlament előtt. Szemtanúk szerint a szovjet katonák mellett a pártközpont védelmére kirendelt egységek is tüzet nyitottak a békés polgárokra. A sortűznek a csaknem 100 halálos áldozat mellett mintegy 300 sebesültje volt.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, akinek autójában 3, távirányítású benzines gyújtóbombát és 9 csőbombát találtak csütörtök este a Nyugati téri felüljáró alatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője elmondta: a férfi részletes vallomást tett, ennek igazságtartalmát még vizsgálják. Bartha László a vallomás részleteiről és a gyanúsítottról a sajtóban megjelent híreket nem kommentálta. A Blikk azt írta: a férfi korábban válogatott cselgáncsozó volt, és magyar bajnokként részt vett a sydneyi olimpián. Korábban az országos rendőrfőkapitány azt mondta: a 33 éves gyanúsított radikális csoportokkal áll kapcsolatban. Bencze József közölte: a házkutatás során a bombák elkészítéséhez szükséges rajzok is előkerültek.

További 300 millió forinttal kívánja bővíteni a főváros vezetése a Szabadság híd rekonstrukciójára szánt jelenlegi mintegy 5 és fél milliárd forintos összeget - tudta meg a távirati iroda budapesti képviselőktől. A politikusok tájékoztatása szerint a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn tárgyal a javaslatról. Az MTI beszámolója alapján Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes azzal indokolta a plusz pénz szükségességét, hogy eltérnek egymástól az előzetesen becsült és a tényleges költségek. A beruházás költségét az növelte meg, hogy össze kellett hangolni a hídrekonstrukciós munkálatokat a 4-es metró és a budai főgyűjtő csatorna építésével.

A történelmi Székelyföld helyszíneit kívánja felkeresni csütörtökön kezdődött romániai látogatásának hátralévő 3 napján a magyar köztársasági elnök. Sólyom László Kézdivásárhelyen azt mondta: a lehető legtöbb helyre szeretne elmenni. Az államfő ma Felső-csernátonban lerótta kegyeletét Rákossy Árpád egykori bíró emlékműve előtt, aki 1956-ban nem volt hajlandó elítélni a magyarországi forradalmárokkal szimpatizálókat. Sólyom László csütörtökön érkezett Erdélybe; első programjaként - Traian Basescu román elnökkel közösen - részt vett a csíkszeredai '56-os megemlékezésen.

Horvátországban közzétette a rendőrség a csütörtök esti kettős gyilkosság feltételezett elkövetőinek fantomképét; a rajzokat a szemtanúk beszámolói alapján készítették. A Nacional című hetilap tulajdonosa, korábbi főszerkesztője, valamint az újság marketing-igazgatója egy pokolgépes merényletben halt meg. Ivo Sanader horvát miniszterelnök bejelentette: szigorú intézkedéseket vezetnek be a szervezett bűnözés ellen. Példaként említette, hogy a rendőrség szélesebb hatáskört kap, felgyorsítják a bűnszervezetek tagjai elleni eljárásokat, illetve DNS-adatbázist vezetnek az elítélt bűnözőkről.

Szlovákiában ismeretlenek megrongáltak a héten 50 síremléket a nagytapolcsányi zsidó temetőben - az esetről most adott tájékoztatást a nyitrai kerületi rendőrkapitányság. A műemléknek számító sírkövek többségét feldöntötték, és sokat összetörtek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×