eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Két és fél szavazaton múlik Gyurcsány jövője

Bár a kormány csak szombaton nyújtja be az új, a pénzügyi válsághoz igazított költségvetést, parlamenti elfogadása szinte biztosra vehető - állapította meg a Republikon Intézet. Tóth Csaba stratégiai igazgató az InfoRádiónak azt mondta: elképzelhető, hogy a válság miatt a parlament jelentős többsége zöld jelzést ad majd a költségvetésnek.

A kisebbségi Gyurcsány-kormány költségvetésének elfogadása elsősorban politikai döntés lesz a pártok részéről, vagyis a pártok a kormányhoz való viszonyuk kifejezésére használják majd a szavazást - áll a Republikon Intézet elemzésében, amelyet az InfoRádióban Tóth Csaba stratégiai igazgató ismertetett. A tanulmány szerint a költségvetés elfogadása vagy elutasítása mint a kisebbségi kormány és a kormányfő túlélésének kérdése jelent meg, és mind az ellenzék, mind a kormány egy olyan "végső tesztként" tekint a költségvetésre, amely meghatározza a kisebbségi kormányzás sorsát. Leghatározottabban ezt maga a kormányfő igyekezett megjeleníteni, aki lemondását is kilátásba helyzete a költségvetés parlament általi elutasítása esetére - derül ki az elemzésből.

A Republikon Intézet szerint a költségvetés sorsa tulajdonképpen már eldőlt. A stratégiai igazgató kiemelte: a független képviselőkkel, illetve más parlamenti technikai módszerekkel a költségvetést az egypárti szocialista kormány anélkül is át tudja vinni, hogy az MDF-fel vagy az SZDSZ-szel meg kellene állapodnia.

A parlamenti erőviszonyok szerint a szocialisták számára legrosszabb esetben is mindössze "két és fél" szavazat hiányzik a költségvetés elfogadásához. Ezt a két és fél szavazatot - ami praktikusan két átszavazást és egy távolmaradást jelent - a szocialisták változatos helyekről előteremthetik: saját inaktív képviselőik pótlásával, a függetlenek átszavazásával vagy távolmaradásának elérésével, vagy az SZDSZ, illetve az MDF képviselőinek hasonló magatartásával.

A kormány a világgazdasági válságra hivatkozva várhatóan erőteljes kísérleteket tesz, hogy a minimálisan szükségesnél nagyobb többséget biztosítson költségvetési javaslata számára - tette hozzá Tóth Csaba.

A stratégiai igazgató szerint a pénzügyi válság könnyebbé teszi mind a függetleneknek, mind az MDF-es vagy SZDSZ-es képviselőknek, hogy burkolt támogatást nyújtsanak a kormánynak, hiszen a válság olyan hivatkozási alapot jelent, ami kitéríti a parlamenti logikát abból a normális menetéből, amelyben az az elvárás az ellenzéktől, hogy nemet mondjon, így az ellenzéki pártok indokot kapnak arra, hogy miért támogassák a büdzsét.

Tóth Csaba kifejtette: az MDF-frakcióból kilépett Vas János, valamint a szabad mandátummal rendelkező Lengyel Zoltán eddigi magatartása a kormány burkolt támogatását jeleníti meg a költségvetési szavazáskor. A kérdés az, hogy ezt távolmaradással vagy nyílt átszavazással valósítják meg - tette hozzá.

Az említett két képviselő már biztosíthatja, hogy átmegy a költségvetés, emellett az MDF és az SZDSZ frakciójából is lehetnek távolmaradók, ami szintén az MSZP-nek kedvez, így egyértelműen nagyobb a valószínűsége, hogy lesz költségvetés - hangsúlyozta a Republikon Intézet stratégiai igazgatója.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×