eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A családi pótlék és a nyugdíj az új büdzsé vesztese

Szombaton terjeszti az Országgyűlés elé Veres János pénzügyminiszter a módosított költségvetést. Az átalakított büdzsé lassabb növekedéssel és alacsonyabb inflációval számol, mint a korábbi.

A kormány elfogadta a módosított költségvetést - mondta Veres János pénzügyminiszter a kormányülés után. Hozzátette: a költségvetés új változatánál figyelembe vették a pénzpiaci válság jelenleg felmérhető valamennyi következményét, ám ennek a jelenségnek vannak olyan konzekvenciái is, amelyet nem tudnak megítélni.

A politikus úgy fogalmazott: várható, hogy nehezebb lesz Magyarországon hitelhez jutni, illetve finanszírozni bármiféle gazdasági tevékenységet.

Az új költségvetés a korábbi 8 helyett 4,1 százalékos exportbővüléssel, a 6 helyett 4 százalékos beruházásbővüléssel, 3 helyett 1,2 százalékos GDP-növekedéssel, 4,3 helyett 3,9 százalékos inflációval, valamint 0,3 százalékos lakossági fogyasztásnövekedéssel számol.

Veres János hangsúlyozta: a költségvetési egyensúly elérése érdekében ragaszkodtak a korábban meghirdetett pályához. A kormány egyébként 2,9 százalékos eredményszemléletű hiánnyal számolja a költségvetést.

A pénzügyminiszter kifejtette: a hiány lefaragását érdemi kiadáscsökkentéssel érik el, nem a tartalékok redukálásával. Ez a szociális ellátórendszer két tételét érinti: a nyugdíjkorrekciós program következő lépésére és a családi pótlék emelésére nem januártól, hanem csak szeptember 1-től kerülhet sor. Emellett nem lesz adócsökkentés, ám a korábbi adóegyszerűsítési javaslatokat várhatóan a megvitatja a parlament.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közölte: bebizonyosodott, hogy a kormány nagyarányú megszorításokra készül; a nyugdíjkorrekciós program következő lépésének, valamint a családi pótlék emelésének elhalasztását minden alkotmányos eszközzel meg kell akadályozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×