eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Közelgő influenzajárvány: 3 millió beteg, 60 ezer halott

Az idei influenzajárványt várhatóan az A típusú vírus okozza, aminek súlyosabb szövődményei lehetnek, mint a tavalyi, B típusú kórokozótól kialakult betegségnek - figyelmeztet a Pandémiás Pervenciós Bizottság elnöke. Bujdosó László arra számít, hogy egy influenzás világjárvány idején akár 60 ezren meghalhatnak, és 3 millióan megbetegedhetnek Magyarországon.

Idén az influenza elleni védőoltás mindhárom komponensét aktualizálták a gyártók az Egészségügyi Világszervezet ajánlására. Ennek oka, hogy a déli féltekén a hideg évszakban új antigén-szerkezetű vírusok jelentek meg és okoztak nagyobb járványt és súlyosabb szövődményeket - mondta az InfoRádiónak a Pandémiás Pervenciós Bizottság elnöke.

Bujdosó László megjegyezte: a veszély valamivel nagyobb, mint korábban, hiszen minél több helyen fertőz a szezonális influenza, annál nagyobb az esélye, hogy "találkozik" a madárinfluenza kórokozójával. Ez a sodródásszerű változás folyamatosan megfigyelhető a humán influenzavírusban.

Térítésmentesen 1,3 millió adag, ingyenesen beadható influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre, ezt a mennyiséget azonban eddig még sosem sikerült beadni, százezres nagyságrendben maradt meg minden évben a vakcinából - közölte a szakértő. Idén mindenképpen fel kell használni a keretet, hiszen óriási luxus, ha kifizetjük, majd kidobjuk az oltóanyagot - hangsúlyozta.

Az ideális az lenne, ha a lakosság 40 százaléka beoltatná magát az influenza ellen, így jelentősen csökkenne a továbbfertőzések száma; ma ez az arány 13 százalék - mondta a Pandémiás Pervenciós Bizottság elnöke.

Világjárvány fenyeget

Az influenza-világjárvány Magyarországot sem fogja elkerülni: ha gyorsan ideér, emiatt pedig oltóanyaghiány alakul ki, 2-3 millióan is megbetegedhetnek - mondta az InfoRádiónak a Pandémiás Pervenciós Bizottság elnöke.

Bujdosó László hozzátette: a járvány három hullámban érkezik majd, és jelentősen megnövekszik, akár a 60 ezret is elérheti az emiatti halálozások száma. Az egészségügyi kapacitások kimerülnek, a gyógyszerköltségek az égbe szöknek - jegyezte meg a szakértő.

A becslések szerint a magyar gazdaságot a járvány miatt akár 1200 milliárd forintos veszteség is érheti, ez egyéves költségvetése a teljes hazai gyógyító és megelőző ellátásnak. A valódi katasztrófa ugyanakkor gazdasági szempontból következhet be, akár 5-8 százalékkal csökkenhet a világ GDP-je - magyarázta a Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke.

Madárinfluenzában eddig szinte kizárólag fiatalok és gyerekek betegedtek meg, ez azt jelzi, hogy az idősebbek szervezetében - akik életük során már sokfélre vírust kaptak el - valamiféle védettség alakult ki. Lehetséges, hogy van keresztimmunitás a szezonális influenza kórokozója és a majdani pandémiás vírus között - közölte Bujdosó László.

A szakértő elmondta: a magyar lakosságnak ma csupán 15 százaléka oltatja be magát influenza ellen, az ideális ugyanakkor az lenne, ha ez az arány 25-30 százalékos volna. Megjegyezte: többféle gyógyszerből kell készleteket felhalmozni a járvány első hullámára.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×