eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újkorcsoport: A média tette cigányüggyé Olaszliszkát

A sajtó tehet arról, hogy a két évvel ezelőtti olaszliszkai lincselés cigányügy lett - állítja az "újkorcsoport" civil szervezet, amely az eset második évfordulójára készítette el a gyilkosság sajtó és politikai kezeléséről szóló jelentését. Az elmúlt két évben a romákkal szembeni előítéletek új árnyalatokkal bővültek, és általánossá vált a "duplafenekű" beszéd - mondta a szervezet elnöke.

Olaszliszkát kezdettől fogva cigányügyként kezelte a média, és szó sem volt az eset más vonatkozásairól - mondta az InfoRádiónak az "újkorcsoport" nevű civil szervezet elnöke, aki szerint az ügyet inkább szegénységkérdésként kell felfogni. A szervezet Gyorsjelentés Olaszkiszkáról címmel készített tanulmányt.

Kaderják Dániel megdöbbentőnek nevezte, hogy politikai preferenciától függetlenül az elkövetők nemzetiségével magyarázták a 2006. október 15-én történt gyilkosságot, amelynek során egy tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod megyei községben annak a kislánynak a hozzátartozói és ismerősei, akit a férfi gépkocsijával elsodort az út mellett. A gyerek a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett.

A civil szervezet elnöke hangsúlyozta: ahhoz, hogy érdemi kérdésekkel és feladatokkal lehessen foglalkozni, le kell számolni a most jellemző gondolkodásmóddal, beszédfordulatokkal és nyelvezettel.

Kaderják Dániel úgy véli: az olaszliszkai eset után jellemzővé vált a "duplafenekű beszéd", amelyet nemcsak a szélsőséges, de a vezető médiumok és a politikusok is használnak. Így az egyes bűncselekményről szóló tudósításokat az emberek rögtön úgy dekódolják, hogy cigányok voltak az elkövetők.

A civil szervezet jelentéséből kiderül, hogy 2006 októbere óta a cigánysággal kapcsolatos sztereotípiák új elemmel bővültek. Addig többnyire munkakerülőként és ápolatlanként emlegetett roma közösséget azóta egy agresszív, a nem romákra veszélyes csoportként mutatják be.

Az emberek így ma úgy gondolják, hogy a romák a szabadidejüket legszívesebben lincseléssel töltik - fogalmazott Kaderják Dániel.

A civil szervezet jelentését Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannak akarta átadni, de a biztos hivatala nem fogadta azt. Kállai Ernő közleményében azt írta: az olaszliszkai eset kapcsán már számtalanszor megfogalmazta véleményét.

A jelentést a politikusoknak illetve a média illetékeseinek kellett volna elsősorban címezni - fogalmaz a kisebbségi biztos.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×