eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az influenza-világjárvány Magyarországot sem kerüli el

Növelni kell az antivirális gyógyszerkészletet és a szezonális influenza elleni védőoltásban részesülők számát, hiszen az influenza-világjárvány Magyarországot sem kerüli el - figyelmeztet a Magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke. Bujdosó László az InfoRádiónak elmondta: a járvány három hullámban érkezik majd, a betegek száma elérheti a 3 milliót, a halálos áldozatoké pedig a 60 ezret.

Az influenza-világjárvány Magyarországot sem fogja elkerülni: ha gyorsan ideér, emiatt pedig oltóanyaghiány alakul ki, 2-3 millióan is megbetegedhetnek - mondta az InfoRádiónak a Pandémiás Pervenciós Bizottság elnöke.

Bujdosó László hozzátette: a járvány három hullámban érkezik majd, és jelentősen megnövekszik, akár a 60 ezret is elérheti az emiatti halálozások száma. Az egészségügyi kapacitások kimerülnek, a gyógyszerköltségek az égbe szöknek - jegyezte meg a szakértő.

A becslések szerint a magyar gazdaságot a járvány miatt akár 1200 milliárd forintos veszteség is érheti, ez egyéves költségvetése a teljes hazai gyógyító és megelőző ellátásnak. A valódi katasztrófa ugyanakkor gazdasági szempontból következhet be, akár 5-8 százalékkal csökkenhet a világ GDP-je - magyarázta a Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke.

Keresztvédelem

Madárinfluenzában eddig szinte kizárólag fiatalok és gyerekek betegedtek meg, ez azt jelzi, hogy az idősebbek szervezetében - akik életük során már sokfélre vírust kaptak el - valamiféle védettség alakult ki. Lehetséges, hogy van keresztimmunitás a szezonális influenza kórokozója és a majdani pandémiás vírus között - közölte Bujdosó László.

A szakértő elmondta: a magyar lakosságnak ma csupán 15 százaléka oltatja be magát influenza ellen, az ideális ugyanakkor az lenne, ha ez az arány 25-30 százalékos volna. Megjegyezte: többféle gyógyszerből kell készleteket felhalmozni a járvány első hullámára.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×