eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb intézkedések a hitelpiacon - a nap legfontosabb hírei

Újabb intézkedéseket tesz a hitelpiacok felélesztésére a világ öt vezető jegybankja. Az amerikai Federal Reserve, a svájci jegybank, a Bank of England és az Európai Központi Bank közölte: korlátlan összegű dollárforrások elérését teszik lehetővé a pénzügyi intézményeknek rögzített kamat mellett és megfelelő fedezet megléte esetén.

A japán központi bank is hasonló bejelentést tett. A jegybankok célja az, hogy kellő mértékű legyen a likviditás a rövidlejáratú hitelek piacán. Közben Írország 485 milliárd eurós bankrendszervédő intézkedéseket jelentett be, Berlinben Németország háború utáni történetének legnagyobb, 500 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagját fogadta el a kormány, Franciaország 360 milliárd euró támogatásról döntött, Spanyolország és Ausztria 100-100 milliárd eurós garanciaalapot hoz létre a helyi bankközi hitelezés elősegítésére. A brit kormány közölte: összesen 37 milliárd font tőkejuttatást ajánlott fel a piaci részesedés alapján legnagyobb négy brit bank közül háromnak.

Szombaton lesz a nemzeti csúcs

Szombatra hívta össze a miniszterelnök a globális pénzügyi válság miatt általa javasolt nemzeti csúcstalálkozót. Gyurcsány Ferenc az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában elmondta: a tanácskozásnak segítenie kell, hogy jövőre széleskörű gazdasági, társadalmi egyezség legyen a jövedelmi és bérügyekben, a költségvetés és az adózás kérdéseiben. A kormányfő hangsúlyozta: a kabinet nyitott arra, hogy az azutáni időszakra középtávú megállapodás jöjjön létre egyebek mellett az euró bevezetésének menetrendjéről, a nyugdíj-, a szociális és az oktatási rendszer átalakításáról, valamint az adóváltozásokról, a takarékos állami működésről és a pártfinanszírozásról. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: a kormány későn reagált a pénzügyi válságra.

Visszavonta a kormány a költségvetést

Visszavonja a kormány a jövő évi adótörvény- és költségvetési javaslatot - jelentette be a házbizottság rendkívüli ülése után a parlament elnöke. Szili Katalin elmondta: a költségvetést a kabinet pénteken új formában nyújtja be. Közben Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára arról számolt be, hogy a kormány nem terjeszt újabb adócsomagot az Országgyűlés elé a pénzügyi válság miatt.

Emelkedett a BUX

810 pontos, több mint 5 és fél százalékos emelkedéssel, 15.388 ponton zárt a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe. A Mol árfolyama 12,6 százalékkal, az OTP részvények ára 11,1 százalékkal emelkedett. Erősödött a forint a bankközi devizapiacon. Zárás előtt egy eurót 254 forint 10 fillérért kínáltak, ez csaknem 5 forinttal kevesebb a pénteki záróárnál. A forint a dollárral szemben is erősödött; az amerikai devizáért - a pénteki 191 forinttal szemben - hétfőn 186 forint 70 fillért kértek.

Szerdán csökken a benzin ára

Szerdán a benzin literenkénti árát 8, a gázolajét 4 forinttal csökkenti a Mol - értesült a portfolio.hu. Takács Szabolcs, a portál elemzője az InfoRádióban azt mondta: a globális pénzügyi válság hatására a nyersolaj és a finomított termékek ára is mérséklődött a nemzetközi piacon, ez az oka a magyar olajtársaság döntésének.

Lengyel Zoltán belép az MDF-frakcióba

Sikerült biztosítani az MDF parlamenti frakciójának megmaradásához szükséges létszámot, miután Lengyel Zoltán volt fideszes, jelenleg független országgyűlési képviselő csatlakozik a képviselőcsoporthoz. Ezt Herényi Károly frakcióvezető és maga az érintett jelentette be. Az egykori fideszes politikus frakcióvezető-helyettesi pozíciót kap, és agrárügyekben ő lesz a vezérszónok. A Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportját azért fenyegette a megszűnés, mert pénteken Vas János kilépésével a frakció létszáma a házszabályban minimumként meghatározott tíz fő alá csökkent.

Paul Krugman az idei közgazdasági Nobel-díjas

Az amerikai Princeton egyetem professzora, Paul Krugman kapja az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Tudományos Akadémia. Paul Krugman a nemzetközi kereskedelmi folyamatok és a gazdasági aktivitás területi összefüggéseinek elemzéséért kapta az elismerést, a professzor emellett új elméletet dolgozott ki az urbanizáció okairól is. --A közgazdasági Nobel-díjat a svéd központi bank alapította Alfred Nobel tiszteletére; az elismerést 1968 óta ítélik oda.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×