eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sok ember jogosítványa kerülhet veszélybe

A Magyar Nemzet cikke szerint szigorítaná a jogosítványszerzésnél vagy a vezetői engedély meghosszabbításánál végzett látásvizsgálatot a látszerész-szakma. Lapszemle.

A Népszabadság arról számol be, hogy a budapesti Műegyetem épülete a szakértők szerint egyelőre stabil, ám a metróépítés miatt bármikor leszakadhat egy álmennyezet, leomolhat egy erkély vagy közbülső fal. Kritikus határra ért a vegyészmérnöki és biomérnöki kar épületének süllyedése, amit a 4-es metró vonal és a peron alatta történő építése okoz. A DBR Metró Projekt Igazgatóságon elismerték, hogy az építkezés kihatással van az egyetem épületére, de azt állítják, nincs veszély.

A Magyar Nemzet cikke szerint szigorítaná a jogosítványszerzésnél vagy a vezetői engedély meghosszabbításánál végzett látásvizsgálatot a látszerész-szakma az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közös, még alakuló tervezetében. A balesetek után - akárcsak az alkohol, vagy a drog hatását - a vezető látását is vizsgálnák. Magyarországon sokan vezetnek rossz szemmel, és a statisztikák szerint másfél millióan még sosem ellenőriztették a látásukat, és évente hatezren vakulnak meg.

Az Index.hu által megkérdezett piaci szereplők mindegyike némileg eltérő forgatókönyveket, de egyöntetűen spekulációs támadást, alaptalanul terjesztett pletykákat sejt az OTP részvények zuhanása mögött. A bank papírjai 22 százalékot estek csütörtökön, az árfolyam péntek reggel tovább eshet. A piacon többen azt várják: az OTP saját maga állítja majd meg az esést azzal, hogy elkezdi saját részvényit vásárolni. A részvény-esés mögött egy spekulációs műveletet sejtenek: a papírokat shortolják, azaz egy jelentősebb piaci szereplő az árfolyamesésen akar komolyabb nyereséget elérni. Erre utal az is, hogy a zárás előtti percekben érkezett az a 300 ezer darab részvényre szóló megbízás, amely többek szerint egyszerűen úgy szólhatott: mindegy, milyen áron, csak eladni.

A Világgazdaság úgy tudja: hamarosan a kormány elé kerül a gépjárműipar szürke-fekete gazdaságának fehérítéséről szóló javaslat. Kondorosi Ferenctől, az Új Rend és Szabadság programért felelős kormánybiztostól a lap úgy értesült, a törvénytervezet többek között a totálkáros gépkocsik szabályozásáról, illetve újra forgalomba helyezéséről, a biztosítók szerepéről, az ellenőrzésekről valamint az alkatrészek vonalkódos nyilvántartásának bevezetéséről is határoz.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy több brókercégnél is életbe léptek a napokban a rendkívüli helyzetekre megalkotott forgatókönyvek. Az alkuszok szigorúbb fedezeti követelményekkel, az ügyfélszabályzat szigorúbb betartásával igyekeznek bebiztosítani magukat és ügyfeleiket az elviselhetetlen veszteségek ellen. A szigorítások tárháza a lap szerint igen széles.

A portoflio.hu arról ír, hogy 2008 első felében Európa több lakáspiacán is végigsöpört az ingatlanpiaci válság. Az árak zuhanásba kezdtek, fejlesztők pozíciói rendültek meg. Ha a világnak ezeket a folyamatait szem előtt tartva tekintünk a magyar piac rózsásnak ugyancsak nem nevezhető helyzetére, akkor inkább örülnünk kell. Hazánkban a hitelpiaci válság kevésbé érezteti hatását, ez elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarországon nem következett be a lakásáraknak más országokban tapasztalható robbanása, illetve a korábbi évek hitelezési gyakorlata is konzervatívnak bizonyult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×