eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A négyes metró miatt süllyed a műszaki egyetem

Le kellett zárni a Budapesti Műszaki Egyetem CH épületének egyes részeit, mert balesetveszélyessé váltak, és a továbbiakban akár életveszélyesek is lehetnek - mondta az InfoRádiónak Rózsás Péter, a BME műszaki-gazdasági főigazgatója. Hozzátette: már több mint 100 szerkezeti meghibásodásról kaptak bejelentést augusztus óta, amióta a 4-es metró beruházás alagútépítése elérte az egyetem környékét.

Sajtóértesülések szerint kritikus határra ért a Műegyetem vegyészmérnöki és biomérnöki kara CH épületének süllyedése, amelyet a metróalagút és az épület alatti peron építése okoz.

Augusztus eleje óta száznál is több bejelentés érkezett a hibákról a CH épületben: megrepednek a csempék, új repedések keletkeznek, az álmennyezet betonlapjai meglazulnak - mondta az InfoRádiónak a BME műszaki-gazdasági főigazgatója, aki hozzátette: a repedések és a kőomlások miatt le kellett zárni a CH épületrész egyes részeit.

Rózsás Péter elmondta: az egyetem vezetősége folyamatosan felügyeli az épület állapotát, és arról már a metróépítés tervezési szakaszától kezdve tájékozatják a beruházót, a DBR-t, bár eddig érdemleges választ nem kaptak, és intézkedés sem történt.

Hozzátette: bíznak abban, hogy nem kell kiüríteni az épületet, mert nincs szó összeomlásról, bár tény, hogy egyes részek balesetveszélyessé, sőt életveszélyessé válhatnak.

A főigazgató hangsúlyozta: a tervezési szakaszban készült egy tanulmány, amely egymilliárd forintra becsülte az épület megerősítéséhez szükséges beruházás összegét. Ennek kapcsán teljeskörű mérési rendszert kellett volna kiépíteni, ami csak részben történt meg, valamint el kellett volna végezni az épület állapotfelmérését.

Mivel ez utóbbira nem került sor, nem tudják pontosan, hogy milyen állapotban van az épület - mondta Rózsás Péter, aki szerint nem az egyetem az okozója a kialakult helyzetnek.

A DBR a jövő hétre egyeztetést kezdeményezett az intézménnyel. Rózsás Péter bízik abban, hogy egy hónapon belül megindulhatnak azok a megerősítési munkálatok, amelyeket már a metróépítés előtt el kellett volna végezni.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×