eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ferencváros nem lehet Ferencváros

Levélpapírokat, pecséteket és más hivatalos eszközöket is le kell cserélnie a fővárosban a IX. kerületi önkormányzatnak, az Alkotmánybíróság döntése értelmében ugyanis nem használhatja a Ferencvárosi Önkormányzat elnevezést.

Nem használhatja a Ferencvárosi Önkormányzat nevet a IX. kerületi helyhatóság. Erről a napokban döntött az Alkotmánybíróság. A kerületi polgármester szerint az biztos, hogy a hivatal bélyegzőjét és levélpapírjait le kell cserélni, azt még vizsgálják, hogy az utcanévtáblákat is meg kell-e változtatni.

Gegessy Ferenc az InfoRádióban elmondta: az alkotmánybírósági döntésre azért volt szükség, mert a közigazgatási hivatal kifogást emelt a kerületi önkormányzat névhasználata ellen, egy 1994-ben elfogadott törvény alapján.

Csakhogy a kerület már 1991 eleje óta használja a nevet, amikor is megalkották a szervezeti és működési szabályzatukat. Ennek első pontja, hogy a helyhatóság neve: Ferencvárosi Önkormányzat.

Az említett jogszabály ezzel szemben névhasználatként azt írja elő: Budapest főváros IX. került, Ferencváros.

Azt egyelőre a polgármester sem tudja pontosan, milyen intézkedéseket és kiadásokat igényel a névcsere. Mint mondta, az önkormányzat jogászai már vizsgálják ezt, a kerületi képviselőtestület pedig a novemberi ülésén foglalkozhat majd a kérdéssel.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×