eur:
389.68
usd:
363.5
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

SZDSZ-javaslat: három év alatt 1000 milliárdos adócsökkentés kell

Az SZDSZ törvényjavaslata szerint évente 234 ezer forint maradna egy átlagkeresetű ember zsebében - mondta Kóka János. A liberális párt frakcióvezetője szerint adóreform-alapot kell létrehozni az adócsökkentések biztosítására. Úgy véli, a pártok támogatni fogják az SZDSZ adójavaslatait.

Elfogadhatatlan a kormány jövő évi adójavaslata, ezért az SZDSZ-frakció nem is szavazza meg jelenlegi formájában - közölte az InfoRádió kérdésére a liberális képviselőcsoport vezetője.

Kóka János a frakcióülés után elmondta: új törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely egy radikálisabb adócsökkentés mellett a kisebb állam és a költségvetési hiány nagyobb mértékű csökkentését irányozná elő.

A politikus elmondta: az SZDSZ 2-ről 3 millió forintra emelné a személyi jövedelemadó 18 százalékos kulcsának felső határát; ezzel nem a kormány javaslata szerinti 54 ezer, hanem 234 ezer forint maradhatna egy havonta 250 ezer forintot kereső állampolgár zsebében az év végére.

A szabad demokraták emellett eltörölnék az átmeneti adókat, valamint megszüntetnék és összevonnák a kisadókat. A takarékosabb államról szóló törvényjavaslat szerint 3 év alatt ezermilliárdos adócsökkentésre van szükség.

Az SZDSZ frakcióvezetője azt mondta: a régióban már szinte mindenhol egykulcsos adórendszer működik, így versenyképességi szempontból elkerülhetetlen annak magyarországi bevezetése is.

Kóka János azt is javasolja, hogy a 2009-es költségvetés kiadási főösszege ne legyen magasabb az ideinél, a kiadási plafon megakadályozná, hogy ez az összeg év közben növekedjen. Sőt, szerinte 2010-re és 2011-re úgy kellene meghatározni a kiadási összeget, hogy az csak a GDP bővülés összegének a felével lehetne magasabb az előző évihez képest.

Adóreform alap és a jóléti kiadások átszervezése

Az SZDSZ létrehozna egy adóreform-alapot is, amelybe a kormány köteles lenne elhelyezni az év közben termelődött tartalékot és a plusz bevételeket - ezt a kabinet csak adócsökkentésre fordíthatná.

A szocialisták a liberális párt kiadáscsökkentési terveivel kapcsolatban rendre azt hangoztatják: nevezzék meg, konkrétan minek a rovására mérsékelnék az állami kiadásokat, az SZDSZ frakcióvezetője most több ilyennel is előállt.

Kóka János sorolta: felül kell vizsgálni az állami intézmények működését, át kell szervezni a rászorultsági elven alapuló jóléti kiadásokat. Szerinte takarékoskodni lehetne a munkaerőpiac alapkiadásain, és felül kell vizsgálni a lakáshitelekhez kapcsolódó támogatásokat is, a kamattámogatások jó része ugyanis - mondta a politikus - nem az állampolgároknál, hanem a bankoknál köt ki.

Kóka János szerint az előzetes nyilatkozatokból az tűnik ki, hogy a legtöbb párt támogatni fogja az ő és két párttársa, Fodor Gábor és Horn Gábor által jegyzett előterjesztését, amelyet még hétfőn benyújtott a parlamentnek, és amivel kapcsolatban a következő házbizottsági ülésen sürgős tárgyalást fog kérni az SZDSZ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×