eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Elhalasztották az Atlantis indulását

Az amerikai űrkutatási hivatal hétfőn elhalasztotta az Atlantis űrrepülőgép útját a Hubble űrtávcső váratlan meghibásodása miatt.

Az Atlantist hét űrhajóssal a fedélzetén két hét múlva indították volna útnak azzal a küldetéssel, hogy kicseréljenek korábban tönkrement alkatrészeket, például giroszkópokat, és továbbfejlesszék a Hubble-t.

Az űrtávcsőről szombat este óta azonban nem érkeznek kutatási adatok a Földre, elromlott a fő kommunikációs csatorna. A NASA ezért úgy döntött, hogy átszervezik az űrsikló küldetését, mivel egy újabb csereegység felküldésére is szükség lehet. Ehhez azonban további gyakorlásra van szükségük az űrhajósoknak.

Az űrkutatási hivatal közlése szerint a küldetésre legkorábban jövő év elején, talán februárban kerülhet sor. Az Atlantis űrhajósai két éve készülnek arra, hogy egy sor korszerűsítést hajtsanak végre a 18 éve az űrben, mintegy 700 kilométeres magasságban keringő óriásteleszkópon.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×