eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Adócsökkentéshez keres forrásokat az SZDSZ

A Népszabadság arról ír, hogy az SZDSZ frakciója ma tárgyal a Kóka János frakcióvezető nevével fémjelzett adójavaslatról. A tervezet célja, hogy gyorsabban csökkenjen a deficit, és érdemi adócsökkentéshez teremtsen forrásokat, illetve, hogy az adófizetők legalább négyötöde 18 százalékkal adózzon. Ehhez pedig 2,5-3 millió forintra tolnák fel a sávhatárt.

A konvergenciaprogramban tervezettnél gyorsabb ütemben csökkentenék az államháztartás hiányát és az állami újraelosztás mértékét. Korlátoznák az államháztartás - nem kamatjellegű - elsődleges kiadásait. Vagyis 2009-ben az idei szinten állítanák meg az elsődleges kiadások növekedését, 2010-2011-ben pedig a növekedést az előző évi tényleges gazdasági növekedés mértékének a felénél húznák meg. A javaslat másik pillére az adóreform-alap: a nem tervezett költségvetési bevételeket és a megtakarított kiadásokat elkülönített számlára irányítanák.

A Magyar Nemzet beszámol arról, hogy Budapesti Fejlesztési Tanács néven újabb fórumot hoztak létre a kormány és a főváros szocialista vezetői, ezúttal a hónapok óta tehetetlennek bizonyuló Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester kihagyásával. A testület egyik fő feladata a ma leálló 4-es metró beruházásának újraindítása, az anyagilag és politikailag is ellehetetlenülő önkormányzat megmentése lenne. Mindezt az ellenzék csak akkor támogatja, ha a rendre kudarcot vallott bizottságosdi helyett munkához látnak, és a várost anyagilag is támogatják. A 4-es metróval kapcsolatban a lap leírja: az alagútfúrást végző, valamint a Szent Gellért téri állomást, az Etele téri pajzsindítót és a szellőző alagutakat építő Bamco konzorcium mától valamennyi helyszínen felfüggeszti a munkát, mivel 37 milliárd forintos követelése van a DBR Metró Projekt Igazgatósággal szemben. Amennyiben bírósági útra terelik a vitát, az a metró projektmenedzsere, Klados Gusztáv szerint is jelentős csúszáshoz vezet, és a főváros által legújabban hangoztatott 2011-es átadás is tarthatatlanná válik.

A Világgazdaság adószakértőket idéz, akik szerint nem szolgálja a gazdaság kifehérítését, hogy jövőre a magánszemélyek egyes háztartási szolgáltatások ellenértékének a 30 százalékát levonhatnák a személyi jövedelemadójukból. Ez ugyanis beleszámítana a maximum százezer forintos, ráadásul csak 3,4 millió forintos éves bruttó jövedelemig igénybe vehető adókedvezményi keretbe. Így pont azt a réteget nem motiválja a számlagyűjtésre, amely jellemzően több százezer forintos lakásfelújítást tervez, bébiszittert vagy házvezetőnőt alkalmaz.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy november 20-a és január 4-e között összevont ellenőrzésre számíthatnak az élelmiszer és gyógyszer, illetve gyógyhatású készítmény forgalmazásában, a színesfémgyűjtésben és kereskedelemben érintett vállalkozások, sőt az autóbontók is - számolt be Kondorosi Ferenc, az Új rend és Szabadság program kormánybiztosa. A fémgyűjtéssel- és kereskedelemmel kapcsolatos jogszabály - bár a Pénzügyminisztérium a VPOP túlzott leterhelése miatt még nem bólintott rá - a jövőben a jövedéki engedélyezéshez hasonló engedélyezési rendszert vezetne be a fém- és érckereskedők számára, akiknek naprakész nyilvántartást kellene vezetniük az átvett vagy általuk kezelt fémekről és a vevőkről is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×