eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A legfőbb ügyész nem hisz a korrupciós adatoknak

Magyarországon tavaly 350 korrupciós esetre derült fény, a valódi bűnesetek száma azonban ennek akár több ezerszerese is lehet - véli a legfőbb ügyész, aki szerint a statisztikák még nem adnak okot az örömre. Kovács Tamás az InfoRádióban azt mondta: bíróról és ügyészről nagyon ritkán derül ki, hogy vesztegetésbe keveredett.

A legfőbb ügyész szerint szigorú büntetést kell kiszabni azokra az elkövetőkre, akik ellen korrupció miatt eljárás indult. Kovács Tamás hozzátette: a vádhatóságnál lévő ilyen esetekben következetesen járnak el az ügyészek. Az elmúlt tíz évben egy ügyész és egy bíró miatt indult büntetőeljárás vesztegetés miatt.

Elmondta azt is: az ismertté vált bűncselekmények 1 ezrelékét teszik ki a korrupciós ügyek, az esetek legtöbbjére azonban nem derül fény. Főleg egészségügyi dolgozókról, rendőrökről, földhivatali alkalmazottakról derül ki, hogy vesztegetésbe keveredtek.

A legfőbb ügyész megjegyezte: a korrupció hatalmas veszélyt jelent a gazdasági fejlődésre, ugyanis nemzetközi befektetőket tarthat távol, és akadályozza a belső fejlődést is.

Kovács Attila, a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályának vezetője a korrupció és pénzmosás elleni nemzetközi konferencián azt mondta: a korrupció megítélése 2003-2007 között alig változott, konszenzus van abban, hogy Magyarországon komoly probléma - 10 megkérdezett felnőtt közül 9 gondolja így. A korrupciót a megkérdezettek 43 százaléka nagyon komoly problémának tartja - idézte a testület megbízásából, a Gallup Intézet által tavaly ősszel készített felmérés megállapítását.

Magyarország a Transparency International legutóbbi felmérése szerint a közepesen korrupt országok közé tartozik. Az ismertté vált korrupciós bűncselekmények száma 1979-ben volt a legmagasabb (1.353) és 1991-ben a legalacsonyabb (344 eset). Tavaly 350 esetet regisztráltak.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×