eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Monumentális alkotás a terroristák emlékére

Németországban csütörtökön mutatják be a mozikban a Baader Meinhof Komplex című filmet, amely a közelmúlt történelmének feldolgozására irányuló kísérlet. A forgatókönyvet Stefan Aust, a Spiegel hírmagazin korábbi főszerkesztője írta, mintegy a filmvászon igényeihez igazítva a Vörös Hadsereg Frakcióról írt közel ezer oldalas monográfiáját.

A jelentős költségvetésből készített filmet részben Németországban, részben Izraelben és Olaszországban forgatták. A szerepeket a legjobb német színészek alakítják, mégis - a kritikusok egybehangzó véleménye szerint - inkább kalandfilm született Stefan Aust Baader Meinhof Komplex című, számtalan dokumentum felhasználásával írt könyvéből.

A Spiegel baloldali lap élén Stefan Aust kezdettől fogva figyelemmel kísérte a szélsőbaloldali terrorcsoport megalakulását, taglétszámának bővülését és úgynevezett városi gerillaakcióit, amelyek a kapitalizmus, a parlamenti rendszer, a polgári életforma ellen irányultak. Anyagi szükségleteik fedezésére a Baader Meinhof csoport tagjai nem riadtak vissza bankok kirablásától sem.

Fellépésüket szentesítve érezték a vietnami háború elleni tiltakozásból kifejlődött amerikai polgárjogi mozgalom és Jasszer Arafat részéről, akinek a Palesztin Felszabadítási Szervezete is sorozatban követett el merényleteket Izrael, valamint a zsidó állammal kapcsolatban álló intézmények ellen.

A Vörös Hadsereg Frakció éveken át megoldhatatlannak tűnő probléma elé állította a bonni kormány belbiztonsági szerveit. A filmből is megtudjuk, hogy fegyveres rajtaütéseiknek 90 olyan ember esett áldozatul, akiket a csoport vezetői a tőkés rend kulcsfontosságú képviselőinek tekintettek.

A letartóztatása után öngyilkosságot elkövető Ulrike Meinhof leánya, Bettina Röhl a filmet monumentálisnak nevezte, amely nemcsak a köztudatba idézi a Vörös Hadsereg Frakció vezetőit, hanem egyfajta ikonkén tartós emléket is állít nekik. Pártatlan kritikusok viszont úgy nyilatkoztak, hogy a Baader Meinhof Komplex izgalmas játékfilm - történelmi háttérrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×