eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Javul a rákbetegekek ellátása, de kevés a szakorvos

Az egészségügyi tárca országszerte átszervezi a rákbetegek ellátásának finanszírozását, és az Országos Onkológiai Intézet ősztől több beteget tud ellátni-jelentette be az InfoRádió kérdésére az Intézet főigazgatója. Kásler Miklós hozzátette: a korszerű, uniós normáknak megfelelő onkológiai ellátás kialakításának legfőbb akadálya az orvosok, különösen a patológusok hiánya.

Az Országos Onkológiai Intézet az egészségügyi tárca korrekcióinak köszönhetően több beteget tud finanszírozott körülmények között ellátni, így 4 százalékkal növekedhet a kezelések száma - mondta az InfoRádiónak az intézet főigazgatója, aki hozzátett: már tavaly is ugyanennyivel nőtt a betegforgalom.

Kásler Miklós elmondta azt is: évente 600 ambuláns beteget látnak el az intézetben, ahova 16-17 ezer új fekvőbeteg jelentkezik.

Az Onkológiai Intézet vezetője hangsúlyozta: most kell kiépíteni azt a struktúrát és tevékenységi kört, amely a következő évtizedet meghatározza. A szakember szerint ugyanis a genomot és a gének kölcsönhatását vizsgáló tudományban, a genomikában olyan információrobbanás zajlott le, amely teljesen új alapokra helyezi a tumorok besorolását és a terápiás stratégiát.

Ki kell alakítani azt a centralizált ellátórendszert, ahol minden adott ahhoz, hogy a beteget érdemben lehessen ellátni - mondta Kásler Miklós, aki szerint el kell mozdulni a statisztikai alapokon folytatott onkológiai kezelésektől, és a genomikai vizsgálatra alapozott korszerű terápia felé kell elmozdulni.

Ugyanakkor jelentős problémának tartja a patológusok hiányát, és azt, hogy nagyon kevés helyen végzik a tumorszövet génszintű vizsgálatát.

Nem lehet ott fejleszteni, ahol nincsen megfelelő szakemberháttér, mert a betegre nézve ez akár fatális is lehet - hangsúlyozta az Onkológiai intézet vezérigazgatója.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×