eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bizottsági támogatás az ombudsman-jelöltnek

A parlament emberi jogi bizottsága után az alkotmányügyi bizottság is egyhangúlag támogatta Jóri András kinevezését az adatvédelmi biztosi posztra. Az ombudsman-jelölt törvényt is módosítana, hogy ne csak bejelentésre vizsgálódhasson.

Egyelőre úgy tűnik, megvan a kétharmados támogatása az államfő negyedik adatvédelmi biztos-jelöltjének. Tavaly december óta Sólyom László három kiszemeltjét összesen négyszer szavazta le az Országgyűlés ilyen-olyan okból, Jóri Andrást azonban az emberi jogi bizottság után a parlament alkotmányügyi bizottsága is egyhangúlag támogatta.

Az ombudsman-jelölt az országgyűlési meghallgatásán emlékeztetett, hogy az adatvédelmi biztos ma csak bejelentésre vizsgálódhat. Jóri András azt mondta, változtatna ezen, annál is inkább, mivel neki is joga van törvénymódosítást kezdeményezni

Jóri András szerint az ombudsmannak bírságolási jogkört is adni kell, így az adatvédelmi biztos jobban differenciálhatna, emellett a jelölt a közigazgatási modell egyes elemeivel is bővítené az ombudsmani jogokat.

Emlékeztetett arra, hogy a biztosnak jelenleg is jogában áll adatbázisokat zárolni, vagy megsemmisíteni. Jóri András szerint meg lehetne különböztetni védettebb, és kevésbé védett személyes adatokat. Előbbibe tartozna az ujjlenyomat, az egészségi állapot, a vallás, vagy a szexuális beállítottság, utóbbiba pedig például a rendszám, vagy az internetes IP cím.

Az Országgyűlés elnökének közlése szerint a parlament a 27-i ülésén választ adatvédelmi biztost.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×