eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az Alkotmánybíróság döntése miatt nem változik a kórházi ágyszám

Az Egészségügyi Minisztérium tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, amellyel megsemmisítette a kórházi ágyszámok meghatározásáról szóló, 2006-ban kihirdetett törvény egyes rendelkezéseit. A közlemény szerint a tárca vizsgálja, milyen jogszabályi kötelezettséget ró rá a a határozat.

Az Egészségügyi Minisztérium tanulmányozza az Alkotmánybíróság azon határozatát, amely a kórháztörvényre vonatkozik. A tárca azonban a közleményében hangsúlyozza: örül annak, hogy a jogszabály egészének megsemmisítésére irányuló beadványokat az Ab elutasította, így a testület szerint a jogszabály egésze nem sérti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot.

A közleményben ugyanakkor a minisztérium hozzáteszi: az Alkotmánybíróság döntése visszamenőleges hatályú rendelkezést nem tartalmaz, kizárólag a jövőre nézve tesz megállapításokat, ezért a 2006-ban született törvény alapján meghatározott kórházi ágyszám, és a finanszírozási szerződésben foglaltak változatlanul érvényben maradnak.

Ezáltal a közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer jelenlegi struktúráját a döntés nem érinti.

A tárca végül megjegyzi: az Ab határozatából adódó jogszabályi kötelezettségeknek az ősz folyamán törvénymódosítással fog eleget tenni.

Az újraszabályozás során arra törekednek, hogy az egészségügyi ellátórendszer az ellátási szükségleteknek megfeleljen, garantálja a méltányos és igazságos hozzáférést az ellátásokhoz. Ugyanakkor a minisztérium biztosítani kívánja azt is, hogy az új struktúra elegendően rugalmas és alkalmazkodó képes legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×