eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Alternatív javaslat a Szentendre és Szigetmonostor közötti kis híd helyére

A Szentendre és Szigetmonostor közötti úgynevezett kis híd helyének kijelölésével kapcsolatban alternatív minisztériumi javaslatot terjesztett elő Csepi Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közlekedési szakállamtitkára a szigetmonostori és a szentendrei polgármesterekkel csütörtökön folytatott egyeztetésen.

A kis híd helyének kijelölése azért lett sürgős, mivel augusztus végére elkészül a Megyeri híd, amelyhez a forgalomba helyezési engedélyt szeptember végéig ki kell adni. A nagy híd jogerős építési engedélye tartalmazza azt a kikötést, hogy a kis hidat is meg kell építeni.

Az egyeztetést követően Csepi Lajos az MTI érdeklődésére elmondta: a két önkormányzat a katonai kiképző bázis területére szerette volna a híd egyik lábát építtetni, ennek érdekében a közlekedési minisztérium levélben fordult a honvédelmi tárcához. Válaszlevelében a honvédelmi miniszter azt kérte, hogy más helyszínt keressenek a hídnak, mert a kiképző bázis egysége nem bontható meg.

Csepi Lajos elmondta: az alternatív javaslatuk egyik eleme egy korábban felmerült lehetőség, miszerint kisebb méretű kerékpáros és gyalogátkelő híd épüljön a két település között. Ezen kívül jelentős mértékben javítanák Szigetmonostor infrastruktúráját. Egyebek között felújítanának, megépítenének a szigeten bizonyos utakat. Megvizsgálnák, továbbá, hogy van-e lehetőség rendszeres hajójárat megszervezésére a Szentendrei sziget és Budapest között, mivel szakértői vélemények szerint, egy ilyen megoldásnak majdnem olyan menetidő lehetősége van, mint a HÉV-nek.

A szakállamtitkár tájékoztatása szerint beszéltek arról is, hogy a horányi komphoz vezető utat kiépítik, továbbá a horányi és a szentendrei oldalon lévő komplejárót rendbe hozzák. A horányi és a Határcsárda kompot kicserélnék, illetve a szigeten kétóránként járó autóbuszjáratot közlekedtetnének.

Csepi Lajos elmondta: a Szigetmonostornak tett kompenzációs javaslat során azzal érvelt, hogy az infrastruktúra jelentős javítása és a kishíd megépítése megoldja az ott élő lakosok gondjait, és jobban illik a tájhoz turisztikai szempontból is.

A szakállamtitkár jelezte: a szigetmonostori polgármestertől azt az ígértet kapta, hogy a tárca javaslatát a képviselőtestület elé terjeszti.

Csepi Lajos tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került az is, hogy a katonai kiképző központ helyett keressenek újabb helyszínt a hídnak Szigetmonostor és Szentendre között. A szakállamtitkár szerint kevés olyan helyszín van, amely eddig nem került szóba, és amelyről a két önkormányzat meg tudna egyezni.

Szóba jöhet még egy helyszín délen, közelebb Budapesthez, de ezzel az a gond, hogy a főváros vízellátását biztosító kutak nagy része itt található - mondta szakállamtitkár. Közölte: azt az ígéretet tette, hogy felveszi a kapcsolatot a környezetvédelmi tárcával, illetve a vízművekkel, és konzultál velük arról, hogy a környezet érdemi sérülése nélkül lehetne-e ott hidat építeni.

Csepi Lajos úgy ítélte meg, hogy az alternatív javaslat fogadtatása alapján nem reménytelen a dolog, és reméli, valamilyen megoldásra jutnak, így nem lesz akadálya a Megyeri híd forgalomba helyezésének.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×