eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A földgázzal fűtők fizethetik meg az olcsóbb távhő árát

A Főtáv Zrt. is elismeri, hogy a jelenlegi jövedelemszintek mellett komoly terhet ró a fogyasztókra a távhőszolgáltatás ára - mondta az InfoRádiónak a társaság szóvivője. Balog Róbert hozzátette: a cég részben a jövő júliustól életbe lépő gázpiaci liberalizációtól várja, hogy a jelenleginél olcsóbban juthasson a víz felmelegítéséhez használt földgázhoz. Pénteken 5,5 százalékkal emelkedik a távhő ára Budapesten.

A Főtáv Zrt. szóvivője úgy fogalmazott: a társaság is tudatában van annak, hogy a téli időszakban nagy terhet jelenthet a távhőszámla kifizetése.

Ennek egyik okát az energiaárak emelkedése jelenti, a másik, hogy a korszerűtlen fűtési rendszerek miatt szabályozatlanul használja a lakosság az energiát - fejtette ki Balog Róbert.

Az olcsóbb távfűtés megteremtése érdekében a szóvivő szerint három dologra lenne szükség: a Főtáv működési költségeinek csökkentésére, a fogyasztói rendszerek korszerűsítésére, valamint a gáztarifa rendszer átalakítására.

Az ehhez vezető lépésekről azt mondta: a Főtáv idén már 3 milliárd forintot takarított meg saját működésén, a szabályozható fűtésrendszer kialakítását pedig az Ökoprogram, illetve a fővárosban az Öko plusz program szolgálja.

A gáztarifa rendszer Balog Róbert szerint nem piaci jellegű, de hosszú idő alatt a gázliberalizáció eljuthat odáig, hogy a gáz a nagyfogyasztóknak kevesebbe, a kisfogyasztóknak többe kerülhet a mai árhoz képest. Így a Főtáv a jelenleginél olcsóbban juthatna a víz felmelegítéséhez használt földgázhoz.

Ma Budapesten nagyon nagy szórást mutatnak az erőművi hőárak, a Főtáv legnagyobb beszállítója, a Budapesti Erőmű Rt. a felső harmadban van - jegyezte meg a szóvivő.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×