eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Malév: egy New York-i repüléshez 7 millió forintba kerül a kerozin

Megszünteti tengerentúli járatait a Malév. A társaság már a téli menetrendből is törli a New York-i és torontói járatokat - számolt be róla a vállalat vezérigazgatója. Leonov Péter elmondta: a néhány száz későbbi foglalással rendelkező utas az American Airlines járataival utazhat a tengeren túlra. A cégnek komoly problémát okoznak a magas kerozinárak.

A tengerentúli járatok üzemeltetése évek óta csak veszteséget okoz a cégnek - számolt be az InfoRádiónak Leonov Péter, a Malév vezérigazgatója. Tavaly már megvizsgáltunk minden lehetőséget azzal kapcsolatban, hogyan lehetne nyereségessé tenni a Malévot - tette hozzá.

Akkor a téli időszakban szüneteltettük ezeket a járatokat - mondta el a vállalat vezetője -, és így megtakarítottunk 1,6 milliárd forintot. Számoltunk a szezonális, nyári üzemeltetés lehetőségével is. Ezt azonban az üzemanyagárak emelkedése miatt nem tudjuk tovább folytatni. Így szeptember 21. után megszüntetjük a torontói, október 26. után pedig a New York-i járatot - fejtette ki Leonov Péter.

A vezérigazgató elmondta, a vízumkényszer eltörlésével megnövekedhet ugyan az utasforgalom, de nem annyira, hogy arra hosszú távú terveket tudnának építeni.

A magas kerozinárak Leonov Péter szavai szerint egyébként is problémát okoznak a társaságnak, de főleg a távolsági járatok üzemeltetésére hatnak, hisz például a Budapest-New York viszonylatban 49 ezer dollárba kerül az üzemanyag, ami több mint 7 millió forint.

Az európai járatoknál az első öt hónapban 12 millió euróval, azaz kicsivel kevesebb mint 3 milliárd forinttal fizetett többet a tervezettnél - mondta el a Malév vezetője. Kijelentette, ennek van hatása a jegyárakra és az üzemanyagpótlékra, ami folyamatosan növekszik. Ez az egész piacon tendencia - mutatott rá Leonov Péter.

Mgjegyezte, sajnos már érzik mindennek hatását az utasforgalmon nem csak itthon, hanem egész Európában.

Annak a néhányszáz utasnak, aki ezentúli időpontra vett magának jegyet, az American Airlines gépein foglaltunk helyet - hívta fel a figyelmet a Malév vezérigazgatója.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Fagypont és 20 fok közötti kanyarok: időjárás a jövő héten

Kedden ugyan elszórtan előfordulhat eső, zápor, de alapvetően csendes, őszi idő várható a jövő héten több-kevesebb napsütéssel és 20 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel. A hét második felében a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont köré is hűlhet a levegő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Hol vegyek most lakást, hogy igazán jól járjak?

Az élénkülő lakáspiaci kereslet közepette legfrissebb Hangulatfelmérésünkben arról is kérdeztük a szakértőket, hogy véleményük szerint az ország mely részein, milyen típusú lakások lehetnek az átlagnál keresettebbek az előttünk álló évben. Összesen 10 szakértő mondta el, milyen típusú és elhelyezkedésű lakóingatlanok iránt lehet az átlagosnál erősebb a kereslet, többen azt is megindokolva, hogy miért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×