eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Tűzoltók eskütétele, majd vízágyúk a Hősök terén - a nap hírei

A magyar és a horvát kormány is támogatja a Mol és az INA nemzeti olajvállalatok szorosabb együttműködését. Budapesten csaknem 700 tűzoltó tett esküt a Hősök terén. Legkevesebb 26 embert állítottak elő a fővárosi melegfelvonulás ellen tüntetők közül. A nap hírei 2008. július 5-én, szombaton.

Hónapokon belül létrejöhet a megállapodás a részvénycseréről a Mol és a horvát INA nemzeti olajtársaságok között. Ezt a magyar miniszterelnök közölte, miután horvát kollégájával tárgyalt Dubrovnikban. Gyurcsány Ferenc a találkozó után elmondta: a két ország gázvezeték-hálózatát is szeretnék minél hamarabb összekapcsolni. Zágrábi lapértesülések a megállapodással 39 százalékra nő a MOL részesedése a horvát olajtársaságban. A dubrovniki találkozón Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy Magyarország elsőként szeretné ratifikálni a Horvátország NATO-csatlakozásáról szóló dokumentumot.

Budapesten csaknem 700 tűzoltó tett esküt a Hősök terén. Az új munkatársak jelentős részére a heti munkaidő csökkentése miatt volt szükség, a többiek kiképzése az utánpótlást szolgálja. Gyenesei István önkormányzati miniszter elmondta: az utóbbi 7 évben mintegy 17 milliárd forintot fordítottak technikai és eszközfejlesztésre. Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője arról beszélt: az idén összesen több mint ezer tűzoltót avattak fel, így az európai uniós elvárásoknak megfelelően heti 54-ről 48 órára csökkenhet a munkaidejük. Magyarországon mintegy nyolcezer hivatásos tűzoltó van állományban.

Több támogatást szorgalmaz az Országos Polgárőr Szövetség megfelelő működéséhez a szervezet elnöke. Túrós András az Országos Polgárőrnap budapesti rendezvényén arról beszélt: az önkormányzatok jelenleg évi 600 millió, míg az állami költségvetés 150 millió forintot ad számukra, de legalább egymilliárd forintra lenne szükség. A szövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az ország településeinek 70 százalékában működik polgárőrség. Bencze József országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta: a schengeni határok megnyitása új kihívások elé állította a rendőrséget, ezért továbbra is számítanak a polgárőrök munkájára.

Balatonnál ellenőrzött munkáltatók csaknem 70 százalékánál tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot az Országos Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrei. A szervezet tájékoztatása szerint az elmúlt napokban 145 munkavállaló esetében állapítottak meg valamilyen jogsértést. Több mint 80 magyar és 4 román állampolgárt feketén foglalkoztattak.

Négy év alatt több mint kétszeresére emelkedett a pénzügyi szektor szereplőire érkező fogyasztói panaszok száma - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A szervezet hírlevelében ismertetett elemzés szerint ennek oka nem a pénzügyi szolgáltatások minőségének romlása, hanem a fogyasztói igényesség és érzékenység erősödése. A legjellemzőbbek a számlák késedelmes elszámolásával, a tévesen elszámolt tételek késedelmes rendezésével, illetve a hozam mértékével, számításával összefüggő panaszok.

Budapesten legkevesebb 26 embert állítottak elő a szombati melegfelvonulás ellen tüntetők közül. A Távirati Iroda információi előbb az Oktogonnál, majd a Hősök terén vetettek be könnygázt valamint vízágyúkat a hatóságok, hogy megfékezzék a köveket és Molotov-koktélokat dobáló tiltakozókat. A Meleg Méltóság Napja nevű esemény résztvevőinek felvonulása, és a rendezvényt ellenzők demonstrációja egymással szemben indult el az Erzsébet térről, illetve az '56-osok teréről; a homoszexuálisok menete végül módosított útvonalon ért célba.

Romániában közös jelöltállítást javasolt a Magyar Polgári Párt számára a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az őszi parlamenti választásokra. Markó Béla, az RMDSZ vezetője elmondta: a Magyar Polgári Párt jelöltjei az RMDSZ listáin indulhatnának a választásokon, és akár saját arculatukat is megőrizhetnék. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a találkozó után arról beszélt, hogy a Magyar Polgári Párt eredetileg választási koalíciót szeretett volna elérni. Az együttműködés lehetőségeiről még ebben a hónapban folytatják a tárgyalásokat.

Belgrádban módosította a minisztériumok és a kormány működését szabályozó törvényeket a parlament; így lehetővé vált az új kormány megválasztása. A változtatás értelmében Szerbiában 24 minisztérium lesz, az ország méretéhez képest sok tárcára azért van szükség, mert a májusi választások nyomán létrejövő kormány mögött tíz párt áll. A Boris Tadic államfő vezette Demokrata Párt szerint az új kormányt akár már hétfőn megválaszthatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×