eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Parlamenti mulasztás miatt toporog az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint az Országgyűlés 18 éve fennálló mulasztása miatt egyelőre nem lehet gyorsítani a testület ügymenetét. Paczolay Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: bár az idei első félévben 128-cal csökkent az ügyhátralék, még mindig mintegy 1400 ügy van a testület előtt.

Az Alkotmánybíróság elnöke kijelentette: az Országgyűlés súlyos mulasztása, hogy 18 éve nem fogadta el a testület ügyrendjét, így egyelőre nem lehet felgyorsítani az ügymenetet.

A bagatell ügyeket, amelyekben nincs alkotmányossági probléma, és senki panaszán nem segítenek, gyorsítva kellene elintézni, a felszabaduló időt pedig a nagyobb ügyekre lehetne fordítani - fejtette ki Paczolay Péter.

Az alkotmánybíró szerint szűkíteni lehetne a testület hatáskörét, a közigazgatási bíráskodásra tartozó ügyek, például helyi önkormányzatok rendeleteinek vizsgálata nem kellene, hogy az Alkotmánybíróságra tartozzon. Erre a változásra ugyanakkor nem lát sok esélyt.

Paczolay Péter hozzátette: a népszavazási ügyek elfoglalják azt az időt és teret, amelyet sikerült felszabadítaniuk az eljárások felgyorsításával.

Aktivizmus

Az elnök szerint nincs szükség új alkotmányra, a testületnek kell határozottabban és hatáskörét szélesen értelmezve kezelni a felmerülő problémákat. Hozzátette: a két bíró mandátumának lejárta miatt jelenleg kilenc fővel működő testület a jövőben is kiáll az alapjogok, így egyebek mellett a szólás- és a gyülekezési szabadság védelméért.

Példáként említette annak a szabályozásnak a megsemmisítését, amely kötelezte a rendőrséget minden be nem jelentett tüntetés feloszlatására. Az alkotmányos védelem kiterjed a spontán tüntetésekre is - hangsúlyozta.

Paczolay Pétert június 10-ei teljes ülésén választotta meg elnökévé titkos szavazással, három évre az Alkotmánybíróság. Bihari Mihály korábbi elnök kilencéves alkotmánybírói mandátuma július 3-án járt le.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×