eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Nem mindegy, hogy cserépben vagy sátorban termelik a kendert

Kábítószerrel való visszaélés miatt indított eljárást a rendőrség egy békéscsabai férfi ellen, aki vadkendert termesztett. A nyomozók megtalálták az 50 tő kendert tartalmazó 4x10 méteres fóliasátrat. A tulajdonos azt állította, hogy a kábítószert saját maga kívánta elfogyasztani. Az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd szerint a kábítószer mennyisége határozza meg a büntetést, valamint az orvosszakértői vizsgálat, amely kideríti, hogy az illető függő-e. Az teljesen mindegy, hogy a férfi mit vall a termesztés céljáról.

A vegyi szakértő feladata, hogy pontosan megállapítsa: mekkora a lefoglalt kábítószer tiszta hatóanyagtartalma - ez fogja eldönteni a mennyiségét, és ettől függ a büntetés - mondta az InfoRádiónak Magyar György.

Az ügyvéd hozzátette: az illető hivatkozhat saját használatra, de akkor az azt jelenti, hogy fogyasztó, és akkor már függő is lehet. Azt, hogy fennáll-e a függőség, csak igazságügyi szakértő tudja megállapítani.

Nagy különbség van a büntetések között a csekély és a jelentős mennyiségű kábítószer-termesztés függvényében: a nem függőket előbbi esetben 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel lehet büntetni, jelentős mennyiségnél viszont 5-10 évet is kaphatnak. Ha valaki függő, csekély mennyiség esetében 2 évig terjedő, ha eléri a jelentős mennyiséget, akkor 5 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Elképzelhető, hogy az elkövető megússza a büntetést: ha nagyon csekély mennyiségben, például két cserépben és nem egy egész sátorban termeli a kábítószert, akkor gyógykezelésre küldhetik. Ha ez eredményes, elkerülheti a büntetést.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×