eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Keveset és rosszul költünk a rák gyógyítására

Egy nemzetközi felmérés szerint miközben Magyarországon az európai átlagnak megfelelő összeget költenek gyógyszerekre, rákgyógyításra feleannyi sem jut, mint a kontinens többi országában, a legújabb készítményekhez pedig világviszonylatban is lassan jut hozzá a magyar lakosság. A svéd Karolinska Intézet két professzorának vizsgálatát a Népszabadság ismertette.

A lap azt írja: a daganatos halálozási arány európai uniós összehasonlításban Magyarországon a legrosszabb, ennek ellenére a rákgyógyításra fordított összeg közösségi átlaga 125, míg Magyarországon 49 euró/fő.

A tanulmány szerint Európában a gyógyítás költségeinek átlagosan 10-12 százalékát teszik ki a gyógyszerek, ez az arány Magyarországon 38 százalék; ez azt jelenti, hogy az amúgy is kevés pénzből alig jut a gyógyítás egyéb területeire, például műtétre vagy sugárterápiára.

A tanulmányra reagálva Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerügyi főosztályának vezetője azt mondta: nem lehet tudni, mennyire megbízható a tanulmány, de az igaz, hogy Magyarországon a rákgyógyítás gyógyszerközpontú.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×