eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Újabb rekordot döntött a forint - a nap információi

Újabb rekordszintet ért el a forint árfolyama az euróval szemben. Péntek délelőtt a közös valutát 233 forintnál is olcsóbban adták a bankközi devizapiacokon, este az euró 234 forint körül állt meg. Az újabb forinterősödésnek inkább technikai, mint fundamentális okai vannak. A nap legfontosabb hírei.

Újabb rekordszintet ért el a forint árfolyama az euróval szemben; péntek délelőtt a közös valutát 233 forintnál is olcsóbban adták a bankközi devizapiacokon, este az euró 234 forint körül állt meg. Weinhardt Attila, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: az újabb forinterősödésnek inkább technikai, mint fundamentális okai vannak.

Országos UV-B riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétvégére. A tájékoztatás szerint holnap csak az ország legkeletibb részén nem lesz a riasztási szint közelében a sugárzás, vasárnap azonban már mindenhol nagyon magas, 7,8-es értékek várhatók. Ez azt jelenti, hogy normál bőrtípusnál már 17-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír alakulhat ki. A meteorológusok felhívják a szabadban tartózkodók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek a napsugárzás okozta leégés elleni védelemre. Ha lehet napközben 11 és délután 3 óra között kerüljék a napozást, és később is használjanak fényvédő krémet.

A miniszterelnök szerint csődbe vihetik az országot a Fidesz adócsökkentési javaslatai, ráadásul csak azonnali politikai haszonszerzésre irányulnak. Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy a kormány nem rövid távú megoldást kínál, de - mint mondta - azon dolgoznak, hogy enyhítsenek az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatti nyomáson. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője válaszában arra emlékeztetett: a kormányfő néha szociálisan érzékeny demagógként, néha pedig kérlelhetetlen lelkű technokrata reformerként mutatkozik.

Mielőbbi megoldást sürget a veszélyes munkakörökben dolgozók helyzetének rendezésére az Autonóm Szakszervezetek elnöke. Borsik János az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén emlékeztetett arra: az Alkotmánybíróság februári döntése szerint a veszélyes munkaköröknél június 30-val megszűnt a kedvezményes, 36 órás munkahét, és arra kérte a kormányt, hogy dolgozzon ki egy, a munkavállalók érdekeit figyelembe vevő megoldást.

A nagyatádi kórház 50 dolgozója, köztük két orvos nem írja alá az új üzemeltető által kínált munkaszerződést - írta a Somogyi Hírlap. A Medical Invest Zrt. a hónap elején vette át 25 évre a kórház üzemeltetését, csaknem 500 millió forintos adóssággal és 410 dolgozóval.

Meghallgatást kérnek Kaposvár, Barcs, Csurgó és Nagyatád polgármesterei a közlekedési tárca vezetőjétől az új MÁV-menetrend miatt. Ormai István, Nagyatád polgármestere elmondta: a változtatással megszűnne a Budapest-Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes útvonalon közlekedő, a térség számára a fővárossal egyetlen, közvetlen vasúti kapcsolatot biztosító intercity vonatpár, továbbá több gyorsvonat-járat, ami számukra elfogadhatatlan visszalépés.

A fővárosban a korábbi tervekkel ellentétben nem bontották fel a BKV vezérigazgatói posztjára beérkezett pályázatokat, így a június 30-ai határidőig beérkezett 14 pályamű várhatóan hétfőn kerül a bíráló bizottság elé. A Távirati Iroda úgy tudja, hogy a borítékok bontását azért halasztották el, mert a Főpolgármesteri hivatalban nem tudták eldönteni, hogy kinek a hatáskörébe tartozik a feladat.

Holnap kezdődik és augusztus 24-ig tart a balatoni hajózási főszezon, amelyben az eddiginél több kikötőből indulnak menetrendi személyhajók, sétahajók, és a komp is sűrűbben közlekedik. Kovács Barbara, a Balatoni Hajózási Zrt. marketing menedzsere közölte: a főszezonban a kompok 40 percenként közlekednek a két part között.

Befejeződött a bizonyítási eljárás és az ügyészi vádbeszéddel megkezdődtek a perbeszédek a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Bíróságon. Az ügyész vád beszéde szerint Kulcsár Attila, a brókerbotrány első rendű vádlottja politikai és médiakapcsolatait használta fel a körülbelül 23 milliárd forint értékben elkövetett sikkasztásokhoz. Az okozott kárt az ügyészség 8,3 milliárd forintban állapította meg. A 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat többmilliárdos sikkasztás és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Főügyészség Kulcsár Attila és 21 társa ellen. A vádlottak között van Rejtő E. Tibor, a Kereskedelmi és Hitelbank volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. egykori vezérigazgató-helyettese, Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. korábbi vezérigazgatója és Forró Tamás újságíró.

Magyarok Nagy Asztala névvel kezdődött gasztronómiai fesztivál a budai Várban. A rendezvényt megnyitó Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úgy fogalmazott: az ételek, a borok, a pálinkák ízét, zamatát akkor érzik igazán a külföldiek, ha ellátogatnak Magyarországra és megtapasztalják a magyar vendégszeretetet is.

Címlapról ajánljuk
Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Így lehet leleplezni a hazudozókat – segítenek a CIA és az FBI módszerei

Bárki kiképezheti magát „emberihazugság-detektornak” vagy legalábbis megtanulhatja pontosabban észrevenni, ha valaki nem mondja el a teljes igazságot. Ezt állítják az amerikai FBI és más biztonsági szolgálatok szakértői, akik szaktudásukat különböző nagyvállalatoknak is felkínálták. Mire kell figyelni, hogy fülön csíphessük a füllentőt?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

10 egyszerű trükk a hétköznapokra, amivel jobban érezheted magad a bőrödben

Vannak egyszerű praktikák, amivel a mindennapokban is tehetünk a mentális egészségünkért – emelte ki cikkében a National Geographic a napokban ünnepelt Mentális Egészség Világnapja alkalmából. A mentális állapotunk alapvetően befolyásolja munkahelyi teljesítményünket, különösen a Covid-járvány óta egyre többször bukkan fel a közbeszédben a kiégés fogalma, amikor a mentális kimerülés már fizikai tüneteket is okoz, és ennek a fordítottja is igaz, a munkánk jelentős hatással lehet a mentális egészségünkre. A tudományos lap 10 egyszerű trükköt mutat be, amivel viszonylag könnyen, pszichológus és hónapokig tartó sabbatical nélkül mi magunk is fenntarthatjuk a mentális egészségünket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×