eur:
389.53
usd:
361.87
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megújul és hosszabb lesz az 1-es és a 3-as villamos nyomvonala

Mintegy 44 milliárd forintból felújítja és meghosszabbítja az 1-es és a 3-as villamos vonalát a főváros. Demszky Gábor főpolgármester azt mondta, az 1-es villamost 2011-re a Lágymányosi hídon átvezetik Budára, a 3-as pedig három év múlva elérheti a ráckevei HÉV-et. A tájékoztatón elhangzott, hogy január elsejétől megszűnik az ingyenes tranzitútvonal a Hungária körút egy részén.

2011-re megújul és hosszabb lesz a budapesti 1-es és 3-as villamos pályája - jelentette be a főpolgármester. Demszky Gábor azt mondta, a két vonal pályáját felújítják, kicserélik az elektromos rendszert, és új megállók is épülnek.

A szabad demokrata politikus hozzátette, be akarják kapcsolni a villamoshálózatba az Infoparkot, a lágymányosi egyetemvárost és a ráckevei HÉV-et is.

Az InfoRádió kérdésére Demszky Gábor közölte, az 1-es villamost a Lágymányosi hídon akarják átvezetni Budára, a sínpályát annak idején beletervezték a hídba, így a sínek lefektetése nem jár sem ideiglenes, sem állandó forgalomkorlátozással.

A főváros 16 új villamos szerelvényt is vásárolna, kilencet az 1-es, hetet pedig a 3-as vonalra; ezek negyede alacsonypadlós lesz.

A főpolgármester azt mondta, hogy a pályázati anyag elkészült, a fővárosi közgyűlés jövő csütörtökön dönthet arról, hogy benyújtja-e a kormánynak. A kabinet mellett azonban Brüsszelnek is jóvá kell hagynia a tervet, a 44 milliárd forintos költség háromnegyedét ugyanis uniós forrásból fedeznék.

A kritikus budai helyzetért Tarlós is felelős

A főpolgármester-helyettes a tájékoztatón beszélt az M0-s körgyűrűről is. Hagyó Miklós azt mondta, a Megyeri híd építésével jövőre korlátozni fogják a főváros teherforgalmát.

Budán azonban a kritikus helyzet miatt fenn kell tartani egy ingyenes tranzitútvonalat - tette hozzá.

Budán azért kritikus a helyzet, mert a 10-es és a 11-es út közötti M0-s szakasz még mindig nincs kész. Ebben Demszky Gábor szerint óriási felelőssége van Tarlós Istvánnak, aki még óbudai polgármesterként, a kerületi önkormányzattal együtt nem döntött az adott szakasz nyomvonaláról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×