eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Újraindította az eljárást Brüsszel az OMV-MOL ügyben - a nap legfontosabb hírei

Az Európai Bizottság újraindította a versenyfelügyeleti eljárást az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a MOL felvásárlását célzó tervei ügyében. Az eljárást Brüsszel május 5-én arra hivatkozva függesztette fel, hogy az OMV-től nem kaptak meg minden szükséges adatot.

A testületnek eredetileg augusztus közepéig kellett volna határozatot hoznia arról, hogy az OMV és a MOL összefonódása jelentősen korlátozná-e a versenyt az uniós piacon, de az eljárás felfüggesztése miatt most szeptember 18-ára módosították a határidőt. A testület az első vizsgálat után azt már megállapította, hogy a tervezett ügylet versenyjogi aggályokat vethet fel. Az OMV - amely a MOL részvényeinek mintegy 20 százalékát birtokolja - úgy véli: az egyesülés mindkét céget erősítené, és kedvező lenne a részvényesek számára, a MOL azonban ezzel ellentétes véleményen van.

Törvénymódosítás az esélyegyenlőségért

Elfogadta az iskolai esélyegyenlőséget biztosító törvénymódosításokat az Országgyűlés. A változtatások értelmében lehetőség lesz - egyebek mellett - az egységes óvoda és bölcsőde üzemeltetésére, valamint az óvodáztatási támogatás bevezetésére. A jogszabály emellett módosítja a felvételi eljárást a hat- és nyolc évfolyamos középiskolákban, és felhatalmazást ad a kormánynak a pedagógusbérek rendezésére.

Ismét elutasította az Országgyűlés Veres János válaszát

Elutasította az Országgyűlés a pénzügyminiszter egy ellenzéki interpellációra adott válaszát; Veres Jánost az adócsökkentésről kérdezte a fideszes Szatmáry Kristóf. A szavazáskor először szavazategyenlőség alakult ki, de a szabad demokrata Gulyás József jelezte, hogy nem működött a gépe, és nemmel szavazott, ezzel eldöntötte a szavazást.

Orbán Viktort pénzbüntetésre ítélte a frakció

Igazolatlan hiányzás miatt pénzbüntetésre ítélte a Fidesz-frakció a párt elnökét. Orbán Viktor - nyolc másik fideszes képviselővel együtt - nem vett részt a Tibettel kapcsolatos országgyűlési határozat napirendre vételéről rendezett szavazáson; a javaslatot végül elvetették a képviselők. A Fidesz frakcióvezetője az InfoRádiónak azt mondta: tudomása szerint Orbán Viktor, Áder János és Matolcsy György azért nem vett részt a szavazáson, mert téves információt kaptak annak időpontjáról. Navracsics Tibor közölte: az érintetteknek a frakciószabályzat értelmében 50-50 ezer forintos büntetést kell fizetniük. Hozzátette: a pártelnök elismerte, hogy Matolcsy György miatta maradt távol, ezért az ő büntetését Orbán Viktor átvállalta.

MTV-elnök: újabb pályázat

Közzétette a Magyar Televízió elnöki posztjára kiírt harmadik pályázatának felhívását a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége, miután a múlt héten sem sikerült elnököt választaniuk. A kiírásból kiderül: legkorábban október közepén lehet új elnöke az MTV-nek. A jelentkezéshez szükséges információs csomagot június 9-e és június 30-a között - a korábbiakhoz hasonlóan 120 ezer forintért - vehetik fel az érdeklődők a kuratórium titkárságán. A posztért versenybe szállók szeptember 15-éig adhatják le pályamunkájukat, majd október első három napján mutathatják be személyesen is elképzeléseiket a kuratórium elnökségének.

Eb: nem lesz végig határellenőrzés

Ausztria várhatóan nem a teljes labdarúgó Európa-bajnokság alatt, hanem csak az országban rendezett mérkőzések kezdete előtt körülbelül egy nappal állítja vissza az ellenőrzést a nagyobb közúti határátkelőkön. A Külügyminisztérium szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a bécsi hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem közölnek részleteket az ellenőrzések konkrét időpontjáról, de a sorompókat - a korábbi tájékoztatással ellentétben - nem szerelik vissza. A szóvivő a legfrissebb információkra hivatkozva most azt közölte: Hegyeshalomnál az érintett időszakokban várhatóan csak lépésben haladhatnak az autósok, az osztrákok pedig szúrópróbaszerűen döntenek az ellenőrzésről. Szelestey Lajos hozzátette: mától július 1-ig a határátkeléshez minden esetben szükséges a megfelelő úti okmány.

Elhunyt Fejtő Ferenc

Párizsban elhunyt Fejtő Ferenc magyar történész, újságíró, Kelet-Európa szakértő. Fejtő Ferencet a Hotel Dieu nevű kórházban érte a halál, ahova egy héttel ezelőtt tüdőembóliával vitték be. A Széchenyi-díjas író, publicista 1938-ban költözött a francia fővárosba, miután megjelent a kormány németbarát politikáját bíráló cikke, ami miatt 6 hónap szigorított börtönre ítélték. A 2. világháborúban a 22. idegen gyalogezred katonájaként harcolt, majd - miután többször hazalátogatott - 1949 szeptemberében politikai menedékjogot kért Franciaországban. 40 évvel később, 1989-ben, Nagy Imre újratemetésére utazott ismét Magyarországra. Fejtő Ferenc 98 éves volt.

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Orbán Viktor már Olaszországban van

A Patrióták Európáért képviselőcsoport vezetői ma a jobboldali Liga pártrendezvényén gyűlnek össze – írta közösségi oldalán a miniszterelnök politikai igazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Ezen múlik az egyes munkaerőpiacok ellenállóképessége válságok idején

Ezen múlik az egyes munkaerőpiacok ellenállóképessége válságok idején

Egy összekapcsolt globális gazdaságában az egyes régiók, helyi munkaerőpiacok összetett kihívásokkal szembesülnek, amelyek hatással vannak a gazdasági stabilitásukra és ellenállóképességükre. Úgy tűnik, hogy egyes régiók jobban ellenállnak a gazdasági sokkoknak, mint mások, és ez nem kizárólag méretüknek vagy erőforrás-ellátottságuknak köszönhető. Nemrégiben végzett kutatásunk rávilágít a regionális ellenálló képességet befolyásoló egyik kritikus tényezőre: a helyi munkaerőpiacok szerkezetére, és arra, hogy a munkaerő hogyan áramlik az egyes iparágak között. Tanulmányunk Svédország helyi munkaerőpiacain az iparágak közötti munkaerő-áramlások hálózatát vizsgálja, és azt, hogy ezek a hálózatok hogyan járulnak hozzá a gazdasági ellenállóképességhez, különösen a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló válságok idején.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×