eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Még mindig túl sok a koraszülés Magyarországon

Magyarországon a gyermekek 8,5 százaléka koraszülöttként jön a világra; ez lényegesen több, mint az uniós országok átlaga. A korai világra jövetel számos betegségre hajlamosít, a koraszülött gyermekek 12 százaléka pedig tartós károsodást szenved.

Magyarországon az évente megszülető mintegy 100 ezer gyermekből 8,5 ezer túl korán jön világra - mondta el az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem II-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A koraszülöttek 12 százaléka fogyatékkal élő lesz, de az épen maradtakat is számos betegségre hajlamosítja, ezek a gyermekek felnőtt korukban gyakrabban szenvednek valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, fiatalabb korban pedig tanulási nehézségek jelentkezhetnek náluk.

A 8,5 százalékos arány Pajor Attila szerint igen magas, Finnországban mindössze a gyermekek 4 százaléka, Dániában 5, más nyugat-európai országban pedig 6 százaléka jön túl korán világra.

A professzor szerint túl korán hozhatják világra gyermeküket azok az anyák, akik nem élnek stabil párkapcsolatban vagy nem tervezték, nem várták gyermeküket.

A túl fiatal lányok és a 40 év feletti nők is hajlamosabbak a koraszülésre, emellett kockázati tényezőt jelentenek a nem megfelelő higiénés körülmények, számos kór, például a vesebetegség, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a húgyúti betegségek, vagy az, ha egy korábbi betegségből nem épültek fel teljesen.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×