eur:
388.67
usd:
361.57
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Zuschlag végül meggondolta magát

Lemondott Zuschlag János a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésben eddig megtartott képviselői mandátumáról - közölte Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke.

A Szegedi Városi Bíróság tavaly szeptember 21-én rendelte el Zuschlag János előzetes letartóztatását.

Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják, társadalmi szervezetek költségvetési támogatásainak szabálytalan felhasználása miatt.

Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag János mellett Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van. Katus Ferenc - Zuschlag Jánossal együtt - az MSZP megyei közgyűlési frakciójának tagja volt kizárásáig.

A harmadik letartóztatottat, a Zuschlag János személyi titkáraként is tevékenykedő Lados Istvánt - a kecskeméti ügyész indítványának megfelelően - a szegedi nyomozási bíró házi őrizetbe vette. A bíróság jogerős határozatának indokolása szerint Lados István az eljárásban önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 72 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Zuschlag Jánost - aki 2006-óta volt tagja a megyei közgyűlés MSZP frakciójának - a megyei közgyűlés MSZP-frakciója a letartóztatása utáni héten kizárta soraiból.

A kiskunhalasi ügyrendi bizottság elnöke áprilisban az InfoRádiónak azt mondta: többször kérték Zuschlag Jánost, hogy mondjon le mandátumáról, de ő ezt nem tette meg. Szabó Károly hozzátette: a csalással gyanúsított képviselő még a vagyonnyilatkozatát is időben eljutatta az önkormányzathoz felesége révén. Ennek köszönhetően a politikus előzetes letartóztatásban is megkapta fizetését.

Április végén Zuschlag János visszafizetett 50 millió forintot, amelyet a korábban megkárosított társadalmi szervezetek számlájára utalt át.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×