eur:
385.49
usd:
354.33
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Véget érhet a parkolási cégek aranykora - a nap legfontosabb hírei

Az MDF javaslata alapján 25 millió forintig nem kellene örökösödési illetéket fizetni; a kormány támogatja a polgári perrendtartás módosítását; jelentősen visszaesik az építőipar - a nap legfontosabb hírei.

Alakul

Az MDF javaslata alapján 25 millió forintig nem kellene örökösödési illetéket fizetni a közvetlen családtagoknak, ha az Országgyűlés elfogadja a jogszabály módosítását. Az előterjesztés értelmében a nem egyenes ági rokonnak 10 százalékot kellene fizetnie értékhatártól függetlenül. Dávid Ibolya pártelnök az ötpárti egyeztetés után elmondta: a 25 millió forintos értékhatárba minden vagyontárgy, a lakás, az autó vagy a kiskert is beletartozna, és az egy örökösre jutó teljes hagyaték illetékmentes lenne, 25 millió forint felett azonban 10 százalék illetéket kellene fizetni.

Időbeli határok

A kormány támogatja a polgári perrendtartás módosítását - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának javaslata szerint a parkoló társaságoknak csak - a parkolás idejétől számítva - egy éven belül lenne lehetőségük pert indítani az autósok ellen nemfizetés miatt, később már nem léphetnek fel ilyen igénnyel. Hozzátette: a jogszabály már a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozna, ha az Országgyűlés elfogadja a módosító indítványt.

Kompromisszumos javaslat

A kormány nem ragaszkodik a költségvetési hivatal felállításához - jelentette ki a pénzügyminiszter egy mai sajtótájékoztatón. Veres János hangsúlyozta: három megoldást is elfogadhatónak tart a közpénzügyi szabályozás kétharmados támogatása érdekében. A pénzügyi tárca vezetője elmondta: mivel a Fidesz takarékossági szempontból nem értett egyet egy nagy létszámú hivatal létrehozásával, ezért egy kisebb testületre, vagy csak egy személy megbízására, az Országgyűlés Költségvetési Főtanácsadójának kinevezésére is javaslatot tettek. A közpénzügyi törvénycsomag célja, hogy a kormányok szakítsanak a választási évekre jellemző túlköltekezés gyakorlatával.

Visszaeső építőipar

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint az építőipar idei teljesítménye várhatóan 1.800 milliárd forint lesz, ami jóval kevesebb a múlt évi 1.963 milliárdnál. Tolnay Tibor a csökkenés okaként említette, hogy késik a politika által beígért uniós projektek indulása.

A korrupció ellen

Harcot hirdetett a korrupció ellen a Versenyképességi Kerekasztal. Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi vezetője elmondta: a korrupció elterjedtsége a versenyképesség korlátjává vált Magyarországon.Civilszigor

Szigorítja a kormány a Nemzeti Civil Alapprogram összeférhetetlenségi szabályait. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: ennek értelmében a jövőben nem kaphatnak támogatást a Nemzeti Civil Alapprogramból azok a társadalmi szervezetek, amelyek öt éven belül kapcsolatban álltak, vagy jelenleg is állnak valamelyik párttal. Simon Gábor hozzátette: kizárják az alap kuratóriumából azokat a személyeket is, akik bármilyen tisztséget betöltenek a politikai életben.

Reálbércsökkenés

Nem javult a tanítók, tanárok helyzete az elmúlt egy évben Magyarországon - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Árok Antal azt mondta: a tanév elején emelték a kötelező óraszámot, ugyanakkor a pedagógusok reálkeresete tavaly 10 százalékkal csökkent. Úgy fogalmazott: az Új Tudás programmal megkezdődhet a bérek rendezése és a tanári pálya presztízsének helyreállítása.

Bruttó 200 ezer

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint legalább a bruttó átlagbért 10 százalékkal meghaladó, vagyis bruttó 200 ezer forintos fizetésben kellene részesülnie a pedagógusoknak - jelentette ki a szervezet elnöke Egerben. Kis Papp László úgy fogalmazott: a szükséges forrásokat a központi költségvetésnek kell biztosítania, mert az önkormányzatoknak nincs pénze.

Elszáll?

A fővárosi közgyűlés szocialista és szabad demokrata tagjai ismét elutasították, hogy fennmaradjon a XII. kerületi Turul-szobor, a testület ugyanakkor úgy határozott, hogy a polgári áldozatoknak új emlékművet állíthat a kerület a városrész egy másik területén. Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere a döntés után elmondta: az építésigazgatási eljárás keretében újra kezdeményezik a Turul-szobor fennmaradását.

Kiárusítás

A BKV közlése szerint folynak az egyeztetések a főváros és a közlekedési vállalat között a cég értékesíthető ingatlanjairól. Az ügyben már készült egy titkos munkaanyag, de hivatalos lista még nincs. Az eladásra kínált ingatlanokkal a BKV adósságát törlesztenék.

Iraki felajánlás

Magyarország 100 ezer dollárt, vagyis 15 millió forintot ajánl fel iraki szakemberek képzésére - közölte a külügyminisztériumi szakállamtitkára a stockholmi Irak-konferencián. Várkonyi László elmondta: a már eddig is nyújtott magyar katonai, kiképzési és tanácsadói segítségen felül most felajánlott támogatás egy keretösszeg, amelyet a bagdadi kormány igényeinek megfelelően használhat fel szakemberek magyarországi képzésére.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×