eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Prőhle: ötven azonosítható ügynök az evangélikus egyházban

Egyelőre mintegy ötvenre tehető az evangélikus egyház körében azonosítható pártállami ügynökök száma - jelentette ki a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos felügyelője, Prőhle Gergely annak kapcsán, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának májusi ülése a történész kutatók beszámolója alapján megtárgyalta az egyház ügynökmúlttal foglalkozó tényfeltáró bizottságának éves jelentését.

A MEE azt tervezi, hogy - előreláthatóan a jövő év folyamán - könyv alakban jelenteti meg az addigi kutatási eredményeket összegző tanulmányokat, amelyekben az iratok tanulságának levonásán kívül lehetőség nyílik a még élő érintettekkel folytatott beszélgetések dokumentálására is - mondta el a távirati irodának Prőhle Gergely. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában "filológiai pontossággal kell feldolgozni az ott talált aktákat", amelyek folyamatosan kerülnek elő, tehát nem lehet még tudni, hogy mikor lesz a kutatásnak vége.

A hosszabb tanulmányok elkészítésekor elsődleges cél, hogy a kortársakat meg lehessen szólítani, az érintettek elmondhassák beszervezésük történetét, tevékenységük részleteit. Fontos továbbá az is, hogy az egyház jelenlegi és közelmúltbeli vezető személyiségeinek, illetve családtagjaiknak a szerepét is tisztázzák. A múlt feltárása fontos ugyan, de korántsem jelent receptet a jelen problémáinak megoldásához - vélekedett a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos felügyelője.

A tényfeltáró bizottság 2005-ben zsinati határozat értelmében alakult, a feladata az volt, hogy megállapítsa: az evangélikus egyház közelmúltjában "kinek és milyen érintettsége volt a titkosszolgálati együttműködésben". A négytagú bizottság nemrég egy ötödik taggal bővült, így a két történész mellett jelenleg egy-egy jogász, lelkész és levéltáros is dolgozik a bizottságban.

A bizottság lelkészi tagjának feladata, hogy lelki támaszt nyújtson az érintetteknek és esetleg hozzátartozóiknak a feltárt dokumentumok feldolgozása, értelmezése során, s ezzel előmozdítsa, hogy a tényfeltáró folyamat két alappillére, az igazság és a kiengesztelődés egyszerre érvényesülhessen - hangsúlyozta.

A fentiekből is kitűnik, hogy az evangélikus egyház felfogása szerint a cél nem az ítélkezés, hanem a megismerés és a valódi megbékélés. Soha nem szabad ugyanis elfelejteni, "hogy azok, akik ezeket a jelentéseket megrendelték, akik az egész rendszert működtették, azok közül jó néhányan - demokratikus legitimációval - a közéleti szereplői napjainkban is" - közölte Prőhle Gergely.

Véleménye szerint a beszervezettek sok esetben elszenvedői, és nem tettesei voltak az akkori rendszernek. Az evangélikus egyház nem utolsósorban a médiában, internetes listákon felkapott, ügynökökkel kapcsolatos értesülésekre reagálva is döntött úgy, hogy inkább saját körben igyekszik tenni a tisztánlátás érdekében - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×